Tramp je prijetnja po Evropu ista kao islamisti

Tusk tvrdi da bi EU sada trebalo da učini više na ugovaranju novih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da se predsjednik SAD Donald Tramp pridružio Rusiji, Kini i radikalnom islamu kao jedna od prijetnji po Evropu i pozvao Evropljane da se drže jedni drugih kako bi izbjegli dominaciju druge tri kontinentalne sile, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je u pismu upućenom liderima država članica EU uoči samita o budućnosti Unije nakon odlaska Britanije, kojim će on predsjedavati u petak na Malti, bivši konzervativni premijer Poljske je naveo da je Trampova trgovinska politika zasnovana na većem protekcionizmu pružila šansu EU.

Tusk tvrdi da bi EU sada trebalo da učini više na ugovaranju novih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Predsjednik Evropskog savjeta smatra da se EU suočava sa najvećim izazovima u svojoj 60-godišnjoj istoriji. On je kao ključne spoljne pretijnje naveo “Kinu punu samopouzdanja”, “agresivnu politiku Rusije” prema susjedima, “radikalni islam” koji potpaljuje stanje anarhije na Bliskom istoku i u Africi.

Tusk je među prijetnje dodao “i zabrinjavajuće izjave nove američke administracije”.

“Sve to (prijetnje) čini našu budućnost izuzetno nepridvidljivom”, ocijenio je u pismu Tusk.

Rojters navodi da ovakve Tuskove ocjene spadaju među najsnažnije upućene novom američkom predsjedniku Trampu koje je preuzeo dužnost prije 11 dana.

“Dezintegracija Evropske unije neće voditi obnavljanju nekakvog mitskog, punog suvereniteta zemalja članica, već njihovoj pravoj i faktičkoj zavisnosti od velikih supersila: SAD, Rusije i Kine. Samo zajedno možemo da budemo u potpunosti nezavisni”, napisao je predsjednik Evropskog savjeta.

Top