Trećeg entiteta i ‘administrativno-teritorijalnog’ preustroja koji zagovara HNS neće biti

Ističu da nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele te da su moguće samo one reforme koje će reintegrirati BiH i voditi je u EU, i kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH

 Stranka demokratske akcije BiH (SDA) odbacuje kao neprihvatljive stavove iznijete na jučerašnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) kojim se zagovaraju dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH.

Ističu da nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele te da su moguće samo one reforme koje će reintegrirati BiH i  voditi je u EU, i kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH.

Ističu da u procesu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu po predmetu Sejdić – Finci, vođenom uz medijaciju Evropske komisije, koji je imao zadatak osigurati ravnopravnost građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, sve probosanske stranke iskazale su iskrenu spremnost, da osim ispunjavanja uslova presude povedu računa i o poziciji Hrvata kao najmanje brojnog konstitutivnog naroda pri izboru članova Predsjedništva BiH.

– Međutim, HDZ BiH je uporno odbijao sva ponuđena rješenja, kojima bi utjecaj bosanskohercegovačkih Hrvata pri izboru člana Predsjedništva bio osiguran bez dodatnih podjela. I jučerašnji stavovi HNS-a su na tragu takve politike, politike nerealnih maksimalističkih zahtjeva koji potkopavaju ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom – navodi u saopćenju SDA.

Naglašavaju da HDZ očigledno ne želi ništa drugo osim podjela, i na taj način udaljava ovu stranku od institucionalnih rješenja koja bi bila korisna i za hrvatski narod.

– Trećeg entiteta i “administrativno-teritorijalnog” preustroja koji zagovara HNS neće biti – saopćeno je iz SDA. 

 

Top