AMERIČKA opozicona Demokratska stranka formira “ratni štab”

AMERIČKA opozicona Demokratska stranka formira “ratni štab” za nastavak političke borbe protiv novog šefa države – republikanca Donalda Trumpa i njegove administracije.

          Kako je objavio list The Hill, na čelu “štaba” (projekta) je Zak Petkanas, koji je u izbornom štabu Hillary Clinton bio zadužen za informativna i propagandna “brza reagovanja” na razvoj događaja.

          Dok je  u rukama držao tu `dirigentsku palicu` – bilo mu je potčinjeno dvadesetak operativaca.

          The Hill navodi da je vd predsjednika Nacionalnog komiteta Demokratske partije – Dona Brazil – još početkom januara otkrila da postoji plan za formiranje takvog štaba. Sa računicom da “ogromne količine informacija prikupljenih za vrijeme izborne kampanje Klintonove mogu biti iskorištenje za suprotstavljanje Trampu”.

          Sam Petkanas je The Hill otkrio da će se raditi o “neprekindoj kampanji pritiska na novu administraciju u Washingtonu”.

          Pred “štab” su postavljena četiri “polazna cilja”: raskrinkavanje svih slučajeva konflikta interesa u Trampovom slučaju, “kopanje” da se dođe do “mogućih Trampovih veza s Rusijom”, potraga za zakulisnim radnjama prilikom formiranja Trampove administracije i zaštita ostavštine Baracka Obame.

          U kampanju će biti uvučeni ljudi koji “i dišu kao opozicija  Trampu”.

Najmanje 20 je već provjereno i prekaljeno u partijskom aparatu ili u štabu Clintonove. Među takvima su i: Adrien Watson koja je imala značajnu ulogu u izbornom štabu  Clintonove, šef “digitalnih projekata” Tes Sajmonds i Loren Dillon koja je u DP bila zadužena za “istraživačke poslove”.

          The Hill ukazuje da Petkanas i njegovi momci  uopšte nisu sami jer demokrate “forsirano dovlače artiljeriju sa svih strana”.

          Među takvima je i David Brok s njegovim komitetom za političko djelovanje “Američkski most” (American Bridge), online informativno-propagandistički resurs “Šerblu” (Shareblue) i vašingtonski liberalni “trust mozgova” Centar za američki progres (Center for American Progress).

          Petkanas ne krije da namjerava da počne  djelovati odmah i da će u toj ulozi biti dok se Demokratska partija “ne prestroji i mobilizuje”.

Top