‘TRONOŽAC KRIVICE’ Bakir Izetbegović: Želimo relaksirati bošnjačko-hrvatske odnose, to će onda i Dodiku suziti manevarski prostor

Provedba presude “Sejfić-Finci”, a nakon toga i pronalazak demokratskih mehanizama koji će hrvatskom biračkom tijelu osigurati realiziranje njihove većinske izborne volje pri izboru svojih predstavnika, prioriteti su vlasti u BiH kada su u pitanju predstojeće izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH…

Stav je to člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je u intervjuu za Dnevni list ponovo naglasio da federalizacija, treći entiteti i posebne izborne jedinice ne dolaze u obzir u kontekstu navedenih reformi.

– Želimo relaksirati bošnjačko-hrvatske odnose, graditi zajednički život i složan bošnjačko-hrvatski politički blok koji daje snažan vjetar u leđa reformskim i integracijskim procesima. To će onda i Dodiku suziti manevarski prostor i natjerati ga na saradnju. I on je oslabio, dobio teških udaraca. U entitetu RS se sve teže živi, ni Srbima nije do novih konflikata koji ih samo unazađuju. Srbija i Rusija ne podržavaju destablizaciju prilika na Balkanu, nije im to u interesu – kazao je Izetbegović.

U BiH i regionu, smatra Izetbegović, postoje snage koje nastoje uspostaviti svojevrsni “tronožac krivice” kada su negativna dešavanja i odnosi između država i naroda u pitanju.

– Vjerovatno su dugo smišljali za šta bi i mene mogli optužiti, pa pošto nema ničeg konkretnog, odlučili su da pokušaju sa Erdoganom! Ja bih takvima uzvratio sa pitanjem: Jesu li Turska i njen predsjednik ikada učinili bilo šta što bi se moglo okarakterizirati kao štetno po BiH? Nisu. Naprotiv, učinili su mnogo toga pozitivnog za ovu zemlju. Između ostalog, izgradili su nanovo stotine mostova, bogomolja i škola, koje su neki domaći luđaci u ratu porušili – izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju odnos sa Miloradom Dodikom, odnosno pružanje “ruke pomirenja” predsjedniku RS-a ukoliko bi to dovelo do pozitivnih promjena, Izetbegović poručuje da i za Dodika nikada nije kasno da postupi pametno i razumno.

– Ako bi to bilo u općem interesu napretka države, zašto ja ne bih mogao zakopati ratne sjekire sa Dodikom? Dodik je isprovocirao političko natezanje koje traje skoro deceniju i koje je nas je sve koštalo, a ponajviše njegov narod u entitetu RS, pa i njega lično. Moja ruka je pružena prema svakom ko je spreman raditi za bolju BiH – poručio je predsjednik SDA.

Pozitivan učinak aktuelne vlasti, predvođene strankom kojom predsjedava, smatra Izetbegović, pokušava se prikriti predstavljanjem stanja gorim nego što jeste, negiranjem uspjeha, te predstavljanjem postignuća kao poraza.

– Kada smo postigli dogovor o mehanizmu kordinacije, koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH i za koji su predstavnici EU-a potvrdili da je konačno prihvatljiv, onda se šire neistine da je Dodik „dobio sve što je htio“. Kada smo usvojili nastavak reforme i približavanja Oružanih snaga BiH NATO-u kroz dokument „Pregled odbrane“, koji su svesrdno podržali NATO i SAD i kojim se stvaraju pretpostavke za skoro aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, onda se šire neistine da smo oslabili Oružane snage. Kada Porezna uprava FBiH iznese zvaničan podatak o 27.000 novouposlenih u FBiH u posljednjih 20 mjeseci, onda se tvrdi da to nije istina, a kad se potvrdi da jeste istina, onda se kaže da to nije dovoljno, da se to ne osjeti. Kada konačno napravimo značaj iskorak u razvoju turizma i zabilježimo dvocifren rast broja noćenja u 2015. i 2016. godini, onda se krene sa rasističkim prigovorima da nam previše dolaze arapski turisti. Dio bošnjačkog političkog miljea je zaista autodestruktivno nastrojen, ili je pak instruiran i plaćen da destruira i širi depresiju – zaključuje Izetbegović.

(TBT)

Top