Milorad Dodik mijenja ploču i ograđuje se od priče o secesiji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je tokom razgovora sa švedskim ambasadorom u BiH, Andersom Hagelbergom da Republika Srpska “nema namjeru da se bavi secesijom”, što je njegovo prvo javno odricanje od proklamiranog cilja SNSD-a da se 2018. godine raspiše referendum o nezavisnosti Republike Srpske.

Dodik je švedskom ambasadoru rekao da primarno pitanje u Republici Srpskoj nije secesija “koja predstavlja nametnutu priču iz pojedinih krugova”.

“Nemamo namjeru da se bavimo secesijom ali isto tako nismo spremni ćutati na silne zloupotrebe na štetu Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je upoznao ambasadora Švedske i sa apsurdom da je tek 93. odluka Ustavnog suda BiH izazvala burne reakcije, jer je u pitanju Republika Srpska, dok u prethodne 92. odluke Ustavnog suda nema odgovornih, što jasno govori o nedostatku pravne države.

Dodik je ponovio da Republika Srpska nije protiv EU i da se kreće tim putem, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

U sličnom, pomirljivom tonu odvijao se i današnji razgovor entitetskih premijera, Željke Cvijanović i Fadila Novalića.

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH, Željka Cvijanović i Fadil Novalić, dogovorili su danas u Banjaluci zajedničku sjednicu dvije vlade koja će biti održana 28. februara ili 9. marta, u zavisnosti od obaveza ministara.

Zaključeno je kako će biti potrebno formirati i radne grupe koje će se baviti infrastrukturnim pitanjima te infrastrukturom autoputa Sarajevo-Beograd.

Na konferenciji za novinare, održanoj u pauzi sjednice, rečeno je da je razgovarano i o pitanjima iz reformske agende, poreskim zakonima, poboljšanju poslovnog ambijenta, ali i da je RS završila sve svoje obaveze prema MMF-u.

U istom političkom kontekstu treba gledati i današnju izjavu lidera SDA, Bakira Izetbegovića, da odnos sa Miloradom Dodikom “nije nepopravljiv”.

– Ako bi to bilo u opštem interesu napretka države, zašto ja ne bih mogao zakopati ratne sjekire sa Dodikom? Dodik je isprovocirao političko natezanje koje traje skoro deceniju i koje je nas je sve koštalo, a ponajviše njegov narod u Republici Srpskoj, pa i njega lično. Moja ruka je pružena prema svakom ko je spreman raditi za bolju BiH – poručio je predsjednik SDA.

(Agencije)

Top