DRAGI BAKIRE… Narod kaže da ‘mudro šutiš’? Ja kažem da si licemjerna pi*durina!

Dragi Izetbegović Bakire… Odlučih se napisati ti koju riječ, ne da bi ti iste pročitao, nego da bi meni lakše bilo. Čuo sam, a vjerujem da si i ti, narod govori da “mudro šutiš”. Ja ipak mislim da si ti jedna obična pizdurina, a vjerujem da i ti to znaš, ali ti “mudro šutiš”…

Bakire, pokušao sam ti napisati ‘gospodine’, ‘predsjedniče’, ‘predstavniče’, ‘cijenjeni’, ‘poštovani’… Halali, ja protiv sebe ne mogu, jer za mene ništa od pomenutog nisi. Kao što napisah u ovodnom dijelu ove, nazovimo je ispovijesti, za mene si obična pizdurina. Zašto? Drago mi je da si me to pitao.

Vidiš, dok se naša država ruši, odnosno dok nam Bosnu i Hercegovinu drugi, za sada samo u teoriji, nesebično ruše, ti “mudro šutiš”. Štaviše, ti si imao dovoljno hrabrosti ili što bi narod rekao obraza, da u emisiji kod Senada Hadžifejzovića kažeš, citiram: “Niko od mene ne radi bolji posao!“. Bakire, oči moje lijepe, objasni ti nama Sebije ti, šta ti to radiš? Pa, još bolje od svih drugih? Milorad Dodik i Dragan Čović ti državu dijele, ti… pa eto, reci nam, šta ti radiš? Ah, da… Ti “mudro šutiš”.

Da ja tebi nešto kažem, Izetbegović Bakire. Teška srca priznajem, ali ti Dodiku ni do koljena nisi. Dodik se poput lava bori. Da, možda na našu štetu, ali se bori… Suprostavio se ‘najvećoj terorističkoj organizaciji’ na svijetu – Sjedinjenim Državama. Znaš ko je još rekao NE američkoj administraciji? Vladimir Putin, Bashar al-Assad, Rodrigo R. Duerte i tvoj brat Recep Tayyip Erdoğan i evo Milorad Dodik. Dodik je ‘frajer’ – ti si pizdurina. Jer, ti plešeš onako kako Amerika svira. Napraviš li pogrešan korak, ti si gotov… K’o što bi Mima Šiš rekla: “Tapija!”. Dok se država oko tebe ruši – ti “mudro šutiš”. Dok se u državi vodi huškaška i ratna retorika – ti “mudro šutiš”. Znaš li šta za šutnju kažu Bakire? Da, i slažem se… Šutnja ti je od nasilja gora! Razmisli malo…

Kad smo već kod rata? Sjećaš li se one emisije “60 minuta”? Sjećaš li se kada si jedne prilike gostovao, a s tobom u studiju bio i Željko Komšić? Da… Upravo on ti je rekao sve ono što svaki pojedinac u ovoj državi misli, odnosno zna. Dok je narod ginuo u podrumu si se s babom skrivao. Da, obična si, i licemjerna pizdurina.

Ja sam mlad, ali se rata sjećam. Znaš li kako je narod živio dok si se ti u podrumu skrivao? Ej moj Bakire, da ja tebi par rečenica napišem…

 

Rat. Devedeset i neka. Zima. Snijeg do koljena. Tata na liniji. Majka je mene i dvije godine starijeg brata stavila na sanke i od Paša Bunara, mahale u Tuzli, pješke vukla sve do tunela u Čaklovićima. Umorila se, hajvan bi. Od tunela, nizbrdo, zamolila nas je da ona malo sjedne, a nas dvojica da je vučemo… Sanke su same išle, nizbrdo je… Znaš li gdje smo išli? Krenuli smo za Tojšiće, kod nene i djeda, po brašno, sir i kajmak i pekmez. Da preživimo… Vraćamo se, istim putem. Granate zvižde iznad naših glava. Brat u krilu drži kesu sa sirom i kajmakom, teglu s pekmezom ja, a na leđima naše majke vreća brašna od 50 kg… Vuće nas kući.

Rat. Devedeset i neka. Zima. Snijeg do koljena. Tata na liniji. Majka je mene i dvije godine starijeg brata ostavila same kod kuće, a ona se, s ostalim ženama iz komšiluka, popela na kamion i krenula za Srebrenik na pijacu. Ponijele su sve ono što je vrijedno bilo… ponajviše zlata. Čekale bi zoru u kamionu, pa na minus 20 molile da im neko nešto da… Jaje ili dva, mlijeko, brašno… Bilo šta… Svaka majka je dijete ili djecu kod kuće gladne ostavila. Nekad bi se majka vratila s jajima, kajmakom i sirom. Nekad bi nam donijela i slatka. Nekad bi se vratila praznih ruku. Brat je jedne prilike pitao majku: “Mama, da li ima bijelog hljeba?”. Od usta nam je davala, ali šta je dijete znalo… Nju je više bolilo nego što je gladna bila. Da li si ti ikada Bakire od usta svome djetetu davao? Nemaš ti pojma… Tvoja pi*ku u Holandiji gladi, a mama i babo joj iz BiH pare šalju. Naše pare.

Nekada je moja majka u AIDI radila. Gigantu kojeg dunjaluk vidio nije. Radilo se i po tri smjene. Danas AIDA prodaje cipele upola cijene ispred fabrike dok je tvoj najveći uspjeh ‘otvorenje’ trotoara. Bolan… Da kažem tužno – bilo bi blago. Hej, čo’ek otvorio trotoar.

Znaš li gdje je moja majka sada? Leži na Hirurgiji i čeka da bude, po drugi put u manje od godinu dana, od raka operisana. Šta je sve žena i prošla… Šta su sve žene u ratu prošle, dobro su ikako normalne.

Sjećam se ja Bakire i masakra u Tuzli, na Kapiji. Imao sam desetak godina… Tuzlanska mladost je izašla u grad. Šetali su, smijali se, trudili se na rat da zaborave. Onda je granata pala. Začule su se sirene. Uzbuna! Gledao sam sa prozora… Znaš li šta sam vidio Bakire? Taj prizor nikada zaboraviti neću… Vidio sam kako krvave noge iz automobila vire. Žure ne bi li spasili život ili dva… Nekoliko sati kasnije dobijamo informaciju da je Kalesić Sandro poginuo. Imao je samo dvije i pol godine… Sjećam se… Taj dan se kod mene igrao. Smijao se, trčao po stanu s debelom kriškom parizera u ruci. Obožavao je parizer. Sjećam se, tu noć cijela zgrada plakala je… Bakire, samo dvije i pol godine.

Sjećam se Bakire mnogo toga. Sjećam se, iako ne želim. Sjećaš li se ti? Narod u BiH ne želi rat, glad, tugu, smrt. Narod ne želi rastanak. Majke ne žele umjesto djece nišane ljubiti. Djeca ne žele bez roditelja odrastati. Lako je meni za tebe, za Čovića, Ivanića, Dodika i kompanije. Vi nećete uzeti puške u ruke i na liniju krenuti. Ne. Vi ćete ‘mudro šutiti’ dok se krv bude prolijevala.

Skupi ono malo muda što ti je ostalo i budi, prije svega, insan. Budi dobar prema narodu koji te, ni sam ne znam zbog čega, cijeni, poštuje i na tebe ugleda. Budi loš prema narodu koji je loš prema tvome narodu. Budi lider, budi bezobrazan! Ne dozvoli da te se narod samo preko majke sjeća… Da, one majke koja ti je po Turskoj i Švicarskoj zlato skupljala. Budi muško, pizdurino jedna…

Dragi Izetbegović Bakire, na samome kraju moram ti reći, ne kaljaj Islam, jer pored Islama ti prošao nisi. Ti da Islam voliš, ti bi se Boga bojao. Da se Boga bojiš ni bi od naroda krao. Da se Boga bojiš, ne bi svoju hanumu za direktoricu KCUS-a postavio i samo vas dvoje preko 10.000 KM mjesečno primali. Da se Boga bojiš, lagao ne bi… Da se Boga bojiš bolji čovjek bi bio ili bar se trudio da budeš. Bakire, ti si sramota za Islam. Bakire, tvoj Islam nije moj Islam.

Mislio sam da će mi biti lakše, ali nije. Štaviše, teško mi je. Sjetio sam se kako je bilo, a danas ništa bolje nije. Mislim da je čak i gore. A ti, Izetbegović Bakire, šta radiš? Da, ti i dalje “mudru šutiš”. Da, ti si i dalje obična pizdurina.

Allahimanet i uzdravlje. 

P.S. Halali na rječniku, ali iza svega što sam napisao čvrsto stojim.

 

 

FRESHPRESS

Top