ZAOŠTRAVANJE ODNOSA SA KINOM, TRGOVINSKI RATOVI, ČAK I OPOZIV DONALDA TRUMPA: Burna prva četiri dana vladavine novog američkog predsjednika

Analizirali smo obraćanje Donalda Trumpa na inauguraciji 20. januara te prva četiri dana njegove vladavine.

Prvo što je uradio jeste da je potpisao izvršnu uredbu kojom se ograničava primjena Obaminog zakona o zdravstvu “Obamakera”. Dalje, praktično je ukinuo američko učešće u Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini koji je dogovoren pod administracijiom bivšeg predsjednika Baracka Obame. Inače, ovo Transpacifičko partnerstvo Trumpje tokom kampanje nazivao ubicom radnih mjesta” i “silovateljem” američkih interesa.

Šta možemo očekivati još od Trumpa? Kakav je bio njegov inauguracijski govor a šta su donijeli prvi dani njegove vladavine?

Srđan Blagovčanin, direktor Transparency Internationala za BiH kaže za BUKU, kako inauguralni govor predsjednika Trampa svakako nije bio tipičan, i u potpunosti je slijedio oštre tonove iz kampanje prema političkom establišmentu u Vašingtonu.

“Ovakve prilike kao inauguracija se obično iskoriste za pozivanje na jedinstvo i saradnju svih u zajedničkom interesu, što je ovog puta potpuno izostalo. Posebno se postavlja pitanje vjerodostojnosti njegovih teških riječi i optužbi protiv establišmenta, kada se zna da je on već počeo sa praksom imenovanja na visoke pozicije članova familije i milijardera za koje je očigledno da su u najmanju ruku u sukobu interesa”

Sve u svemu, ističe naš sagovornik, i nakon inauguracije strah od tog šta donosi Trampova era je samo produbljen, što vidimo i po masovnim i do sada nezabilježenim demonstracijama širom SAD.

Kada je u pitanju vanjska politika, iako je naglašavao važnost starih savezništava puno toga ostaje još uvijek nejasno kada je u pitanju kreiranje koherente vanjske politike.

“Posebno imajući u vidu da postoje suprotna viđenje oko toga između njega i  najbližih saradnicima koje je imenovao, a koja su bila vidljiva i prije inauguracije, u intervjuima koje je davao i prilikom saslušanja njehovih saradnika u kongresu posebno u odnosu prema NATO i EU” navodi Blagovčanin za BUKU.

Kolika god da je neizvjesnost oko smjera politike novog američkog predsjednika, njegovi prvi potezi pokazuju da je jedno sigurno – on se namjerava držati obećanja iz kampanje.

“Povlačenje SAD iz TPP i najava ponovonih pregovora o NAFTA, donosi veliku dozu neizvjesnosti i čak mogućnost trgovinskog rata sa nekim od partnera iz tih sporazuma. Takav rat sigurno ne bi imao pobjednika a na gubitku bi bili svi”

Najava preseljenja amabasade SAD u Jerusalem znači zaokret u odnosu na politiku Obamine adminsitracije prema izraelsko-palestinskom pitanju, i zapravo će otvoriti pitanje odnosa američke administracije sa čitavim nizom zemalja na Bliskom istoku koje očekuju pomjeranje sa mrtve tačke kada je u pitanju rješenje sukoba na principu uspostave dvije države.

“Isto tako važan signal i veliki zaokret ka potpuno konzervativnom pristupu nove američke adminsitracije predstavlja i potpuna zabrana pomoći nevladinim organizacijama koje su u svojim aktivnostima koje se odnose na zaštitu reproduktivnog zdravlja pružale savjete vezane za pitanja abortusa” ističe Blagovčanin.

Kao vrlo zanimljivu ocjenjuje naš sagovornik retoriku novog državnog sekretara i press sekretara Bijele Kuće prema Kini a u vezi sa spornim dijelom voda u Južnom kineskom moru.

“Oni su isticali da bi Kini trebalo spriječiti pristup spornim ostrvima koja gradi u tom dijelu, što je izazvalo burnu reakciju Kine. Kada se tome doda i sastanak Trampa odmah poslije pobjede na izborima sa predsjednicom Tajvana, jasno je da slijedi zaoštravanje odnosa sa Kinom” navodi on.

Politolog Adnan Huskić kaže za BUKU da je Trump svojim inauguracijskim govorom dijelom odstupio iz standardnog diskursa, što, istina budi, i priliči prvoj osobi koja nije političar, a koja je izabrana na najvišu izvršnu funkciju u SAD.

“Postoji jasna krivulja i trend omekšavanja retorike kod Trumpa, počevši od onoga što je govorio na početku, na kraju kampanje, pa sve do danas kada je preuzeo predsjedničku dužnost. U tom smislu ga možemo i moramo suditi uglavnom prema odlukama koje bude donosio i načinu na koji ih bude donosio. Potonje se odnosi na pretjeranu upotrebu izvršnih odkuka i zaobilaženje Kongresa, što je mjera koju je Obama obilato koristio, s tim da on bio suočen sa neprijateljski nastrojenim Kongresom, što Trump nije” navodi Huskić.

S druge strane, Trumpa su u toku kampanje napustili i iz njegove stranke, tako da se postavlja pitanje kakav će njegov odnos biti i prema samoj republikanskoj većini u Kongresu. Nije isključeno da i tu dođe do razdora, pa čak i pokušaja opoziva Trumpa, ukoliko situacija eskalira.

“Tek na osnovu njegovog djelovanja u prvih stotinu dana ćemo moći sa određenom sigurnošću reći kojim smjerom će se SAD pod Trumpom kretati” naglašava sagovornik BUKE.

Ključna pitanja, koja se tiču i nas i naše regije jesu, nažalost, pitanja koja se tiču globalne poltike i njegovog odnosa prema EU, NATO-u, te Rusiji. Bez obzira što BiH i zapadni Balkan ne stoje visoko na listi njegovih prioriteta, činjenica da su sve države regije više objekti nego subjekti međunarodnih odnosa, čini ih veoma podložnim globalnoj dinamici.

“Najavljeno zbližavanje s Rusijom, ambivalentan odnos prema NATO-u, blago negativan odnos prema EU su neke od pozicija koje je Trump zastupao tokom kampanje i prije preuzimanja dužnosti. Ukoliko se barem dijelom preliju u konkretne politke, teško je predvidjeti sve posljedice, ali bi mogle biti dalekosežne” ističe Huskić.

Kako dalje navodi, njegove prve odluke ukazuju da je bio vrlo ozbiljan po pitanju sporazuma slobodne trgovine, bilo onima u procesu ratifikacije, bilo onima koji već funkcionišu. U prvom setu izvršnih odluka koje je potpisao, Trump je povukao SAD iz TRanspacifičkog sporazuma, koji, istina, nije bio niti ratifikovan i spreman je da ponovo pregovara uslove iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Evidentno je odlučan da kroz vraćanje protekcionizmu pokuša povratiti dio poslova u SAD, a to je naznačio i na sastancima sa predstavnicma industrijskih grana u SAD. Odluka koja se tiče zabrane promocije i finansiranja abortusa od strane nevladinih organizacija izvan SAD ne predstavlja ništa novo. Svaka demokratska adminstracija je ovu odluku ukidala, a svaka republikansa vraćala na snagu” zaključuje za kraj Adnan Huskić.

 

Izvor:Buka

Top