KRENULO JE SLUČAJ REFERENDUM:Slučaj ‘Referendum’: Osumnjičeni Ivanić, Šarović i Cvijanović pozvani da daju izjave u Tužilaštvu BiH

Tužilaštvo BiH otvorilo je u septembru prošle godine istragu zbog provođenja referenduma u Republici Srpskoj kojim su prekršeni zakoni i Ustav BiH…

 

U Tužilaštvu BiH naredne sedmice bit će ispitani predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Oni su osumnjičeni u predmetu za krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda iz člana 239. KZ BiH, odnosno u istrazi koju Tužilaštvo BiH vodi u slučaju organiziranja i održavanja neustavnog referenduma u RS 25. septembra prošle godine.

 

Do sada su u Tužilaštvu BiH izjave davali članovi Komisije za održavanje referenduma, poslanici, a 30. decembra 2016. izjavu u Tužilaštvu BiH dao je i predsjednik RS Milorad Dodik.

 

Tužilaštvo BiH otvorilo je u septembru prošle godine istragu zbog provođenja referenduma u Republici Srpskoj kojim su prekršeni zakoni i Ustav BiH.

 

Nakon odluke Narodne skupštine RS od 15. jula 2016. godine da, presuda Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS ne bude provedena, nego da se raspiše referendum na kojem bi se o njoj izjašnjavalo, Ustavni sud BiH je 17. septembra donio privremenu mjeru kojom je takvo izjašnjavanje zabranio.

 

Protivno sudskoj odluci, vlasti RS ustrajale su na provedbi referenduma i on je održan 25. septembra 2016.

 

Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo za koje se može izreći kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

 

(Nap.ba)

Top