Uhapšen napadač iz Istanbula

Kada je uhapšen, bio je zajedno sa četvorogodišnjem sinom, u kući svog prijatelja iz Kirgizije.

Uhapšen je napadač koji je u novogodišnjoj noći u Istanbulu ubio 39 ljudi u noćnom klubu “Reina”, javlja Rojters pozivajući se na turske medije.

Kako se navodi, Uzbekistanac Abdulkadir Mašaripov uhapšen je u zajedničkoj operaciji turske obavještajne službe i policije u stanu istanbulskom distriktu Esenjurt.

Kada je uhapšen, bio je zajedno sa četvorogodišnjem sinom, u kući svog prijatelja iz Kirgizije.

Turska agencija Dogan objavila je i fotografiju uhapšenog na kojoj se vidi crnokosi muškarac sa modricama na licu, u sivoj krvavoj majici, dok ga policajac drži za vrat, jer se opirao hapšenju, prenosi AP. 

Turski “Hurijet” javio je da će Mašaripov prije ispitivanja ići na ljekarski pregled.

Islamska država, koja je 2. januara preuzela odgovornost za napad, navela je da je taj napad bio osveta za učešće Turske u sukobima u Siriji. 

Turska policija je 8. januara uspjela da utvrdi identitet napadača Mašaripova, poznatog i kao Abu Muhamed Horasan. 

Nakon napada u novogodišnjoj noći, Mašaripov je otišao u kuću u Zejtinburnu, gdje je živio sa suprugom i djecom, uzeo sina i nestao. 

U napad na noćni klub “Reina” u Istanbulu, kada je ubijeno 39 osoba, umješana je jedna obavještajna agencija, rekao je ranije tokom dana zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmuš. 

On je istakao da je masovna pucnjava izvršena profesionalno. 

“Izgleda da napad na noćni klub “Reina” nije samo djelo terorističke organizacije, već je umješana i obavještajna agencija. To je bio izuzetno planiran i organizovan čin”, rekao je Kurtulmuš u intervjuu za televiziju A Haber.

Top