“SB” PODSJEĆA MILORADA DODIKA: SNSD je najviše uradio na prenosu nadležnosti RS-a na institucije BiH!

U pripremama na ukidanju Vojske RS-a aktivno je učestvovao Dodikov ministar odbrane general Manojlo Milovanović. U to vrijeme delegacije iz Ministarstva odbrane RS-a bile su gostujuće u bazama NATO-a. Iz straha da ne bude uhapšen na nekom od evropskih aerodroma, Milovanović je predvođenje delegacija prepustio pukovniku Draganu Jeličiću.

 Predsjednik RS-a Milorad Dodik u Brčkom je, prije nekoliko dana, kazao da RS razmišlja na koji način i uz koje procedure da prekine sporazum o formiranju Oružanih snaga BiH i da se vrati na prvobitni Dejtonski sporazum koji podrazumijeva da Republika Srpska ima svoju vojsku.

 

Milorad Dodik, koji najviše u javnosti proziva druge političare za prenos nadležnosti Republike Srpske na BiH, tokom svojih mandata najviše je radio na tome.

 

Sredinom 1998. godine, u vrijeme prvog Dodikovog mandata, legalizovane su zajedničke tablice, zastava i grb BiH, a zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.

 

U mandatu SNSD-a vršena je priprema ukidanja Vojske RS-a koja će 2006. godine biti integrisana u Oružane snage BiH. U pripremama na ukidanju aktivno je učestvovao Dodikov ministar odbrane general Manojlo Milovanović. U to vrijeme delegacije iz Ministarstva odbrane RS-a bile su gostujuće u bazama NATO-a. Iz straha da ne bude uhapšen na nekom od evropskih aerodroma, Milovanović je predvođenje delegacija prepustio pukovniku Draganu Jeličiću.

 

Upravo je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kada su  Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH usvojeni u Parlamentu BiH.

 

“Ako osnovni ciljevi ovih zakona pogađaju ciljeve koji vode BiH Partnerstvu za mir NATO-a, gotovo je sigurno da zavodoljavaju interese i BiH”, kazao je Nikola Špirić, tada veliki zagovornik članstva BiH u NATO-u.

 

Sredinom 1999. godine Republika Srpska je prekinula platni promet sa Srbijom, a ekonomisti su tvrdili da je privreda RS-a zbog toga zabilježila gubitak od 20 posto. Istovremeno je u RS-u konvertibilna marka postala jedino sredstvo plaćanja.

 

Također, SNSD je potpisao Sporazum kojim su entiteti preuzeli obavezu isplata penzija za sve korisnike sa teritorije Republike Srpske. Kasnije je Vlada RS-a nastojala dokazati da penzije treba isplaćivati tamo gdje su zarađene (FBiH), što i jeste univerzalno pravilo ali je u suprotnosti sa potpisanim sporazumom. Izaslanik Dodikove Vlade učestvovao je u radnoj grupi za formiranje Suda i Tužilaštva BiH. Tada je napravljen Prijedlog zakona o Sudu BiH, ali nije prošao jer je SDS odbio ga podrži.

 

Željko Mirjanić, donedavni predsjednik Kluba poslanika SNSD-a NS RS-a, nakon izbora 2000. godine postao je kopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, i učestvovao u izglasavanju Zakona o Sudu BiH. SDS, koji je glasao protiv, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je preglasavanjem utvrdio kako je zakon ustavan.

 

Ustavni sud BiH je u junu 2007. godine objavio odluku da je dotadašnja himna RS-a “Bože pravde” neustavna. Ista sudbina zadesila je i grb RS-a. Zbog ovih izgubljenih ingerencija RS-a Dodik, kao premijer RS-a, nije reagovao. Dodikov SNSD je također u Predstavničkom domu Parlamenta BiH 2002. godine glasao za formiranje prve policijske agencija na državnom nivou, SIPA-e, koja je 2004. godine dobila policijska ovlaštenja.

 

(S.B.)

Top