Snimljen tajni razgovor Kerija sa sirijskom opozicijom

Vašington se nadao da će iskoristiti porast uticaja terorističke organizacije DAEŠ u Siriji, očekujući da će to izvršiti pritisak na predsjednika Bašara Asada, piše „Vašington tajms“, koji je došao u posjed sadržaja pregovora državnog sekretara SAD Džona Kerija sa predstavnicima sirijske opozicije.

Američki list navodi i druge detalje o realnoj poziciji odlazeće administracije BIJele kuće o Siriji: „Prije nego što je Rusija počela da pruža vojnu pomoć Siriji u borbi protiv terorista, administracija Obame je smatrala da će ekspanzija terorističke grupe DAEŠ u regionu naterati predsednika Sirije Bašara el Asada da počne pregovore sa Vašingtonom, što proizilazi iz privatnih komentara državnog sekretara SAD Džona Kerija“.

Audio je bio snimljen za vrijeme razgovora Kerija sa sirijskim aktivistima iza zatvorenih vrata u kuloarima Generalne skupštine UN krajem septembra. Ranije je direktor CIA Džon Brenan u intervjuu Si-En-En direktno priznao: administracija Obame je pogriješila, kada je nametala demokratiju po zapadnom obrascu tokom „arapskog procesa“. On je izrazio mišljenje da je povlačenje američkih snaga iz Iraka, gdje se desila promjena režima, omogućila formiranje i jačanje terorističke grupe DAEŠ.

Top