NERMIN NIKŠIĆ APELIRAO NA PREDSJEDNIŠTVO BIH: “Otkažite posjetu Tomislava Niikolića”

SDP BiH traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se ne sastaje s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, nakon što je on održao službeni sastanak sa osuđenim ratnim zločincem Momčilom Krajišnikom.

“Takvim  potezom predsjednik Srbije jasno je stavio do znanja da ne poštuje BiH, da svjesno vrijeđa i omalovažava sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini, te je potvrdio kako je čovjek prošlosti i sukoba, a ne čovjek budućnosti i suradnje.

 

Podsjećamo članove Predsjedništva BiH da su oni dužni voditi brigu o interesima svih naroda i građana, a naročito zastupati i braniti interese države BiH. Jednostavno rečeno, gospoda Ivanić, Izetbegović i Čović dužni su već jednom početi djelovati kao predsjednici svih građana ove zemlje.

 

Interes svakog naroda i svih građana u BiH jeste očuvanje mira, uspostave pravde i povjerenja među narodima, te napredak i jačanje države BiH, jer samo tako će biti bolje i Srbima, i Hrvatima, i Bošnjacima i svima ostalim.

 

Tražimo da Predsjedništvo BiH odmah izda instrukciju svim diplomatama BiH, kojom će tražiti od njih da upoznaju vlasti i javnost zemalja, u kojima djeluju, o ovom potezu predsjednika Republike Srbije.

 

Također, ovim putem pozivamo i sve veleposlanike akreditirane u BiH da upoznaju svoje Vlade o neodgovornom i neprihvatljivom činu Tomislava Nikolića.

 

Ukoliko Predsjedništvo BiH ovo ne želi uraditi, nije u stanju uraditi ili bude ignoriralo ovaj poziv, jasno će se pokazati kako nije doraslo vremenu u kojem djeluje”, saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

Izvor:SB

Top