Tilerson u Senatu

U SENATU Sjedinjenih Država počela su saslušanja povodom kandidature Rexa Tilersona za šefa State departmana u administraciji Donalda Trumpa.

        I, počela su (u senatskom odboru za spoljne poslove) sa nekim iznenađenjima za američke demokrate i globaliste koja su (barem) verbalna.

        Tilerson je – odgovarajući na pitanje provjerenog demokrate-rusofoba Dena Kardina – rekao da je na dejstva Rusije povodom Krima trebalo odreagovati silom.

        “Učinci Rusije povodom Krima bila su zasnovana na sili i zahtijevala su proporcionalni odgovor silom.”

        Kardinovo pitanje je glasilo: “Hoćete li priznati pravo Rusije na Krim?”

        Uslijedio je odgovor: “Ne, gospodine. Oni su uzeli teritoriju koja im nije pripadala “.

        Dodatno je objasnio da ne želi reći da je SAD trebao sa Rusijom ratuju zbog Krima: “U situaciji koja je bila 2014-te, sve snage ukrajinske armije trebalo je poslati na istočnu granicu zemlje i isporučiti Ukrajini obrambeno naoružanje i opskrbljivati ​​je obavještajnim podacima “.

Vjerovatno shvatajući da je trebalo da posavjetuje da Kijev šalje vojsku na Krim, jer bi samo to bio odgovor silom, Tilerson je u suštini korigovao sopstvene riječi o upotrebi sile povodom Krima. Jer, rekao je i ovo: “Rukovodstvo Rusije bi shvatilo jak odgovor koji bi značio: da, uzeli ste Krim, ali se na tome morate zaustaviti”.

        Tilerson je objasnio da će Washington priznati Krim ruskim ako se s time ssglasi “narod Ukrajine”. Još je zagonetno naveo: ili ako bude napravljen neki širi sporazum koji bi zadovoljio i ukrajinski narod.

        Posebno je ukazao da ekonomske sankcije protiv Rusije smatra “moćnim instrumentom”.

        U ovom kontekstu je podsjetio na omiljenu Ruzveltovom izreku: bavi se diplomatijom, ali iza leđa drži veliku batinu. “

        Povodom novog senatorskog pitanja, nasljednik Johna Kerrya je ocijenio da Moskva želi vratiti svoje mjesto “na globalnoj areni” i da je njn plan “i geografski”. Dodatno je objasnio:

        “Oni imaju svoj pogled na raspad Sovjetskog Saveza, ali su bili malo dezorijentisani u prijelaznom razdoblju.”

        Tilerson je ipak izbjegao da potvrdno odgovori na pitanje: “Jeste li za pooštravanje sankcija protiv Rusije?”

        Ograničio se riječima: “To pitanje treba dodatno izučiti”.

        Simptomatično je i da je vjerovatni budući šef američke diplomatije rekao da udare ruskih vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji smatra “neprihvatljivim”.

        Tek će se vidjeti: je li ovo taktičko dodvoravanje “jastrebovima” gornjem domu Kongresa SAD ili stvarna pozicija Trampovog State departmenta.

Top