PROFESOR I ANALITIČAR “ENVER KAZAZ”:Bakir Izetbegović je odustao od Bosne i Hercegovine

Profesor i analitičar Enver Kazaz je za N1 komentarisao jučerašnju proslavu Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, prenosi Patria.

Kazaz je kazao da situacija nakon proslave Dana RS pokazuje da BiH nema instrumente kojima bi mogla da provede odluke svojih najvećih sudskih instanci.

– Takve instrumente nije ponudio Dejtonski sporazum i one nisu ugrađeni u ustavno polje zemlje. Represivni aparat, vojska i policija, nisu u službi države nego u službi određenih političkih moćnika. Međunarodna zajednica je duboko podijeljena, ona više ne postoji kao homogeni subjekt koji bi garantirao, ne samo napredak BiH, nego i njen opstanak. BiH je talac sukoba međunarodne zajednice na svom tlu – tvrdi Kazaz.

Jučerašnja proslava u Banjaluci, kaže naš sagovornik, je uvod u buduću politiku Republike Srpske koja će biti sve radikalnija, sve ofanzivnija.

– Rješenje je vrlo jednostavno. Bošnjačka politika morala bi da razvije viziju multietničke BiH, a ne da se veže za radikalnu politiku Erdogana u Turskoj. Rekao bih da je gospodin Izetbegović odustao od Bosne i Hercegovine. To pokazuje njegova politika od dolaska na vlast, način na koji radikalizira unutarbošnjačko polje. Ova njegova inicijativa i parole su samo šminka koja treba da mu priskrbe ugled – dodao je Kazaz.

– Da je on ozbiljan političar, tužio bi RS za genocid u Srebrenici i praksu ratnih zločina. To bi bio pravi državnički potez. Tužiti institucije RS-a za genocidnu praksu na prostoru BiH. Izetbegović nema tu pamet, hrabrost… Njega zanima isključivo efikasnost vlasti nad vlastitim narodom – kazao je on.

Kazaz je dodao da Izetbegović pokazuje da je “zainteresiran za uvođenje erdoganističke ideološke fantazme u bošnjačko društvo”.

– Izetbegović je igrajući na Erdogana i islamski svijet zaboravio da je Zapad spasio Bosnu i Hercegovinu, zaboravio je da su bosanski muslimani evropski, sekularni muslimani. Jedini ozbiljan političar na ovom prostoru koji je radio korak po korak i institucijalizaciju države je Sulejman Tihić. Njegovom smrću nestala je vizija praktične politike rada u institucijama sistema. Niko od bh. političara ne zna teoriju države i prava i niko nije sposoban da napravi suvislu opštinu, a kamoli neku državnu instituciju – kazao je profesor i analitičar Enver Kazaz. 

 

 

Izvor:PATRIA

Top