Nerazumna i neuračunljiva ideja Milorada Dodika o izdvajanju Republike Srpske iz BiH

Govor Milorada Dodika da će, putem referenduma srpskog naroda, u prisustvu dva druga konstitutivna naroda, čija konstitutivnost je pod međunarodnom zaštitom, mirno izvesti Republiku Srpsku iz Bosne i Hercegovine krajnje je nerazuman, neuračunljiv i zlonamjeran, saopštio je predsjednik stranke “Snaga naroda” Aleksa Milojević.

On smatra da je to opasna Dodikova privatna zloupotreba naroda sračunata na raspaljivanje nacionalizma kao sredstva lične zaštite.

“Nakon ekonomskog, nastoji da nas i politički potpuno uništi i da nas uvede u nepodnošljive međunacionalne zategnutosti, u neprolazno stanje ni rata ni mira, koje tjera na iseljavanje i potpuno ekonomsko uništenje. Time na najbolji način doprinosi ostvarivanju cilja bošnjačkih nacionalista da Republika Srpska nestane”, kaže se u pisanom saopštenju ovog poznavaoca prilika u RS i BiH.

Milojević smatra da je potrebno okupiti sve društvene snage da se to spriječi, jer očuvanje Republike Srpske je na sasvim drugoj strani.

“Ono je tamo gdje je doprinos stabilnosti i uspješnosti Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u njoj.

Očuvanje Republike Srbske je na strani, prije svega povratka Srba u Federaciju BiH, kao jedinog sredstva političkog uravnoteženja i na toj osnovi oslobađanja Bosne i Hercegovine od pritiska nepodnošljivog nacionalizma koji nadire sa svih strana.

To je osnova pronalaženja i izrastanja novih političkih snaga koje će umjesto zategnutosti krenuti u međusobnu saradnju. Da se umjesto nacionalnih u prvi plan stavljaju socijalni i ekonomski razvojni ciljevi koji su jedina osnova nacionalog napredovanja i pomirenja” kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da samo “maloumni” mogu da pomisle da se ratom rješava nacionalno pitanje, posebno na Balkanu gdje nema mjesta, a da se ne mora živjeti sa drugim.

“Mjera uspješnosti svakog vladara je da bogati svoj narod i da ga na najbolji način svrstava među druge narode. Nažalost, kod nas je drugačije, jer nas naš vladar siromaši, uništava i zavađa sa drugima”, navodi Milojević u saopštenju i pita “kada ćemo kao zreo narod biti u stanju da kontrolišemo vlast i da joj ne dozvolimo da nas ovoliko uništava i dovodi do biološkog nestajanja.

BN televizija

Top