Kolinda kaže da je žrtva mobinga

Moja nedavna posjeta Sjedinjenim Američkim Državama bila je službena kako bih saznala više o vanjskoj politici novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa i pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike, kazala je večeras hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za HRT.

“Put je bio, apsolutno, službeni. To je bila radna posjeta SAD-u”, rekla je ona povodom dilema oko karaktera njene posjete SAD-u.

Grabar Kitarović, kako prenosi Index.hr, rekla je da je u SAD-u nastojala da utvrdi kakva će biti vanjska politika novoizabranog američkog predsjednika, čije se odrednice ne znaju, kao i da pozicionira Hrvatsku prema toj politici.

“Svrha mojeg puta je bila da iskoristim sva ona poznanstva koje sam stekla kroz godine rada, kako u Americi, tako i u međunarodnoj diplomatiji, kako bih s njima porazgovarala upravo o tome što možemo očekivati, ali prije svega pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga ko će učestvovati u stvaranju politike, a ne da uvijek budemo reaktivni i da čekamo da neko nešto napravi pa da se mi tome prilagođavamo”, rekla je.

Prethodnih dana u hrvatskoj javnosti bilo je mnogo kalkulacija o tome da je predsjednica te države u SAD-u boravila privatno, o troškuz države.

“Ovo je mobing kakav nisam doživjela. Pojedini mediji žele da me zaustave u mom radu jer im smeta suverenistička politika”, požalila se hrvatska predsjednica.

Top