Tužioc Goran Salihović za svjedoke pozvao cijeli politički vrh

Završeno je pripremno ročište u predmetu koji se vodi protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Glavni pretres zakazan je za 27 januar.

Zanimljivo je da je optuženi Salihović za svjedoka predložio Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD-a, što je na kraju Prvostepena disciplinska komisija i prihvatila.
 
Sukob interesa

Osim toga, Salihović je kao svoje svjedoke pozvao i Dragana Mektića, ministra bezbjednosti u SM BiH, Nikolu Špirića, poslanika SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH, Osmana Mehmedagića, direktora Obavještano-sigurnosne agencije (OSA), novinara Matu Đakovića, ali i Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

S druge strane Ured disciplinskog tužioca najavio je da će kao svjedoke pozvati tužioce Tužilaštva BiH Dubravka Čamparu, Mirzu Hukeljića, ali i Božu Mihajlovića, zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Inače, danas je na ročištu dicisplinska tužiteljka Alena Kurspahić, obrazlažući prekršaje koje je počinio Salihović, kazala da je on i od Mihajlovića sakrio da se vodi istraga protiv Dodika u predmetu “Pavlović banka”. Kako je navedeno, Salihović je upozorio Hukeljića da Mihajlović ne treba znati da je zadužen za predmet “Pavlović banka”.

Disciplinska tužiteljka je navela da će dokazati i da je Salihović omogućio vršenje dužnosti osobama koje nisu nadležne za to, odnosno da postupajući tužilioci Hukeljić i Čampara u predmetima “Pavlović banke” i “Bobar banke” nisu uopšte vodili istragu, već da su samo potpisivali dokumente koje su ranije u Salihovićevom kabinetu pripremali njegovi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas

Podsjetimo, Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Lažna informacija

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.

 

Izvor:BN

Top