Šojgu Carteru

ŠEF Pentagona Ashton Carter pobrkao je zemlje kada je govorio o nultom doprinosu Rusije borbi protiv terorizma u Siriji – ocijenio je Sergej Šojgu.

        Ministar obrane RFn Cartera nije formalno imenovao, ali je dodatno ukazao:

        “Odgledao sam nastup kolege koji je tvrdio da je Rusija dala nulti doprinos borbi protiv terorizma u Siriji i na Bliskom Istoku. Mogao bih  se složiti sa “nultim doprinosom” da ga nije pripisao pogrešnoj zemlji “.

        Šojgu je posebno naglasio da su Zračno-kosmičke snage Rusije u Siriji izvršile sve zadatke koje im je Vladimir Putin postavio, iako nije imala podešku američke koalicije koja dejstvuje u zračnom prostoru Iraka i Sirije.

        A o učinku koalicije na čelu sa SAD, rekao je:

        “Ta koalicija nije imala ni nulti učinak. Njen učinak je u minusu! “

Šojgu je istaknuo da je upravo ta okolnost iziskivala da Rusija u Siriji angažuje i grupu brodova oko nosača aviona “Admiral Kuznjecov”, i dodatnu avijaciju, a i vojnu policiju.

        Posebno je naglasio da će – isključivo zahvaljujući sirijskoj armiji, naporima Rusije i njenih partnera – u Astani, glavnom gradu Kazahstana, doći do međusirijskih mirovnih pregovora.

        Rusija je od kraja prošle godine zaustavila sve vojne operacije, osim zračnih udara po položajima po pozicijama i objektima dviju glavnih terorističkih formacija – Islamske države i Džebhat an-Nusra. Sirijske Al Kaide koja se – po savjetu svojih sponzora Amerikanaca – preimenovala u Džebhat Fatah aš-Šam.

Top