ANALIZA Na krilima mira zveckaju oružjem: Nakon Dana Republike slijede dani sukoba, tenzija i nerazumijevanja

“Političari u BiH i sa jedne i sa druge i sa treće strane nastaviće i nakon 9. januara narode i građane da prave budalama, izluđuju ih, izazivaju vještačke krize, a zapravo će i dalje raditi zajedno na projektima koji su njima bitni – onim koji će ih održavati na vlasti.”

 Deveti januar, Dan Republike Srpske danas je iza nas. Parada kiča i neukusa, govori prožeti miroljubivom ratnom retorikom, ushićenost velikog dijela medijskih radnika i narod u transu na minus 10, obilježio je slavlje u Banjaluci.

Ipak, ono što je mnogo bitnije za sve one koji žive u BiH jeste kako će ovaj 9. januar utivati i obilježiti sve ostale dane koji nam dolaze.

Mišljenja su različita, ali ono koje sve više preovladava, polako otkriva put kojim se rijetko ide, a koji su političari u BiH utabali upravo za nas, za svoje građane.

Naravno, ovo nije ništa novo, već samo nastavak dobro postavljene predstave koja nam se serviora već godinama. Jedino što bi ove godine mogla da doživi svoj vrhunac i to bez izbora, što je pomalo čudno.

Jučerašnju proslavu, pored parade svih koji imaju uniform u RS, obilježile su definitivno poruke izrečene od strane visokoh znaičnika, posebno ona predsjednika RS Milorada Dodika.

Sanjamo da se pripojimo i budemo jedinstveni dio zajedno s maticom Srbijom, izjavio je on.

Taj san, poručio Dodik, biće jednog dana ostvaren.

“Ovih 25 godina formiranja RS bilo je upečatljivo još po nečemu. Branili su nam da sanjamo. Odnosno branili su nam da kažemo šta sanjamo. A kao oni to nisu znali, da se naš san uporno obnavlja i da će jednog dana biti ostvaren. Tu se ništa nije promijenilo”, naveo je Dodik.

Bez obzira na zabrane da se to sanja i da postoji RS, kazao je, Srbi imaju pravo da sanjaju i biće to što hoće.

Politička analitičarka Tanja Topić navodi da je ovo samo nastavak svih onih retoričkih sukoba koje smo gledali u proteklom periodu, a da bi u narednom period mogli očekivati još veće konflikte.

“Nakon ovih poruka vidjelo se licemjerstvo plolitičkih aktera BiH. Mi smo imali prvi nivo poruka koje se odnose na mir i toleranciju, da bi zatim uslijedile vrlo opasne poruke. Rekla bih one koje će na neki način dovesti do zveckanja oružjem, vrlo opasne poruke koje unose nemir i odnose se na čitav prostor bivše Jugoslavije”, rekla je Topićeva za BUKU.

Unutrašnje napetosti će biti nastavljene, dodaje ona. Dan je prošao, ali su ostale one napetosti, ono nerazumjevanje i ona nespremnost na razgovor i kompromis, s tim da se nakon svih ovih procesa uključuje i regija.

“To je jedno konstantno stanje i mi nikako da izađemo iz začaranog kruga stalnih tenzija i nerazumjevanja. Vrlo je licemjerno, opet ponavljam, jer u jednom trenutku dobijamo poruke i uvjeravanja da se svi zalažu za mir, a onda, nakon pet minuta, dobijete poruku koja potpuno demontira sve do tad rečeno. Zapravo, ovdje svako zastupa svoju poziciju i to vrlo isključivo. Do sada smo imali sklonosti da pravdamo neke stvari izbornom godinom, ali ova godina nije izbora, a mi smo prenijeli tenzije koje se održavaju, I to dok se svi mi pečemo na tihoj vatri tih neprestanih sukobljavanja. Više je nebitno da li će neko povući taj okidač koji bi mogao zapaliti BiH, ali i region, već samo kad će to učiniti”, ovjašnjava Topićeva uz konstataciju da smo svi mi saučesnici u ovoj priči.

Politički analitičar i novinar Almir Terzić smatra da se ništa specijalno neće se desiti na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nakon obilježavanja 9. januara kao Dana RS.

“Političari u BiH i sa jedne i sa druge i sa treće strane nastavit će narode i građane da prave budalama, izluđuju ih, izazivaju vještačke krize, a zapravo će i dalje raditi zajedno na projektima koji su njima bitni – onim koji će ih održavati na vlasti. Najveći krivac stanja u BiH su mediji koji su svjesno ili ne u službi političkih partija i grupa, te građani koji nemaju hrabrosti da promijene stanje. Valjda je svima jasno da je politička igra na matrici nacionalnog zatezanja i strašenja jednih od drugih ona koja pali 20 godina. I palit će i u narednom periodu dok narodi i građani ne budu svjesni da su njihovi stomaci važniji od bilo kog političara. Osim ako svi ne misle da se isele u Njemačku. A, trend toga je veoma dobar”, tvrdi Terzić.

Prema njegovim riječima, mediji takođe ne žele da pomognu građanima, jer da žele ne bi prenosili svakodnevne bezvezne i glupe izjave političara.

“Na to nisu obavezni. Mediji bi trebali izvještavati u slučaju političara samo o konkretnim stvarima. Zašto to ne rade najbolje znaju sami. Najbolja kazna za političara je da mu se uskrati medijski prostor. A, izjave političara koje godinama slušamo su skretanje pažnje sa pravih stvari, više od pola miliona nezaposlenih, uništene privrede, nikakve ekonomije i stranih investicija, enormnog zaduživanja, jernom riječju siromaštva i beznađa. U Srbiji je ovo izborna godina pa Nikoliću ili Vučiću treba potpora, pa makar ona dolazila i od Dodika. Na kraju, i oni su prećutno podržali njega prošle godine. Ne treba pridavati ozbiljnosti izjavama koje su u toj funkciji. Evo, već znamo da će 1. mart u BiH biti novi datum kada će se podići tenzije u BiH. Više znamo i datume i poteze koji se povlače. Ali, nikako da se opametimo”, rekao je Terzić za BUKU.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić navodi da je već dan nakon proslave u Banjaluci vidljivo da će se koncept politizacije i podizanja tenzija nastaviti i dalje, i to u još većem obimu i sa svih strana.

“Proslava Dana Republike je bila jedna tačka u politici Milorada Dodika i drugih političara u RS koja je osvojena i koja je pokazala ono što bi u normalnim politikama trebalo da bude cilj, da su svi oni zajedno u odbrani entiteta. Sada bi, u nekim drugim okolnostima trebalo očekivati prestanak politiziranja za stranačke potrebe, ali je očigledno da se to neće dogoditi. Dodik najavljuje nove inicijative, želi da vraća nadležnosti iz izvornog Dejtona… Sve su to teme koje ne mogu da riješe bilo koji od problema koje ima RS, niti da ojačaju njen položaj, već samo da nastave sa njenim urušavanjem. Budućnost će biti neizvjesna”, zaključuje Janjić.

Izvor:6yka

Top