Snimljen razgovor Netanjahua s tajkunom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je navodno snimljen kako pregovara preko telefona s jednim biznismenom o međusobnim uslugama, piše danas izraelski list Harec.

Snimak do kojeg je došla policija, podstakao je sumnje u premijera, dodaje list. U članku je citiran blizak saradnik koji je s Netanjahuom razgovarao pošto su premijera policijski istražitelji drugi put saslušali u četvrtak zbog sumnje da je primao skupe poklone i druge usluge biznismena.

Taj saradnik je rekao da je premijer bio iznenađen dokazima.Netanjahu je dvaput saslušan ove nedjelje u svojoj rezidenciji u Jerusalimu, i to o dva slučaja, od kojih se bar jedan odnosi na sumnje u korupciju.Detalji nijesu objelodanjeni, ali se kao svjedoci pominju holivudski producent Arnon Milhan i američki biznismen, predsjednik Svjetskog Jevrejskog kongresa Ron Lauder.

Izraelski TV Kanal 10 je sinoć javio da je Netanjahu razgovarao s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem koji je rekao da su ga 2014. godine tri puta moli da riješi problem s Milhanovom radnom vizom.

Isti izvor navodi da je taj problem riješen.Izraelski TV Kanal dva je međutim danas javio da je biznismen s kojim je Netanjahu pregovarao o uslugama medijski tajkun Arnon Mozes i da je dogovor bio velika finansijska korist za Mozesov list Jediot ahronot, kao i da se možda zatvori drugi izraelski list, sada najtiražniji, Izrael hajom, glavni rival Jediota.Izrael hajom posjeduje američki milijarder Šeldon Adelson koji uživa Netanjahuovo povjerenje.

Novinar TV Kanala dva Amnon Abramovič je ovih dana izvijestio da je Netanjahu od holivudskog producenta dobio na poklon cigare vrijednosti u desetinama hiljada dolara i šampanjac-roze.Abramovič je rekao da je Milhan snabdijevao Netanjahua sedam do osam godina, iako oni koji su bliski premijeru tvrde da pokloni nijesu bili smišljeni kao mito.

Netanjahu je danas izjavio da poslije dvije runde saslušanja vjeruje da su sumnje protiv njega neosnovane.

“Na nasreću, ne mogu iznijeti detalje. Ono što vam mogu reći danas, znajući o čemu se radi i to vam kažem s potpunim uvjerenj

em: neće biti ničega, jer nema ničega”, rekao je Netanjahu ministrima iz svoje konzervativne partije Likud.Predsjedavajući vladajuće koalicije David Bitan izjavio je da ne vjeruje da će protiv Netanjahua biti podgnuta optužnica za korupciju, a čak i da bude, premijer može ostati na vlasti.

“Nijesam čuo snimak i ne znam da li postoji. Ako postoji, vrlo je ozbiljno da neko snima premijera”, rekao je Bitan za vojni radio.

Liderka ljevičarske partije Merec, Zahava Galon je, odgovarajući na taj izvještaj, zatražila suspendovanje vrhovnog tužioca zbog ozbiljnog sukoba interesa.Ona je rekla da policija tri mjeseca ima snimke premijera koji pregovora s biznismenom i da je nedozvoljeno što Avihaj Mandelblit, vrhovni tužilac, nije odmah započeo istragu o tome.Odlaganje istrage ukazuje da je on Netanjahuu dao poseban tretman, rekla je Galon.

Bivši premijer Ehud Barak napisao je na Tviteru da Netanjahu neće moći da ostane premijer: “Pošteni među njegovim ministrima će morati da ga izguraju napolje…. to je tužan dan, ali mi nemamo drugu zemlju”.

Poslanica Cipi Livni iz opozicione Cionističke unije, bivša šefica diplomatije i ministarka pravde, rekla je da Izrael zaslužuje premijera koji “razmišlja šta daje građanima, a ne šta bogati ljudi oko njega mogu da daju njemu i njegovoj porodici”.

Top