Pukovi S-400 i „Pancira S“ na Krimu

Dva puka protivvazdušnih sistema „Pancir S“ i S-400 raspoređena su za potrebe borbenih zadataka na Krimu u decembru i januaru.

Dva puka protivvazdušnih sistema „Pancir S“ i S-400 raspoređena su za potrebe borbenih zadataka na Krimu u decembru i januaru.

 „Puk raketnog sistema S-400 ’Trijumf‘ na službi je na Krimu od decembra 2016, a od 1. januara u okviru borbene gotovosti raspoređen je i veliki broj raketa protivavionskih artiljerijskih sistema ’Pancir S‘“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Od početka 2016. godine snage Južne vojne oblasti uvrstile su na svoj spisak i više od 40 borbenih aviona Su-25SM i Su-30SM i borbenih helikoptera Mi-8ATMSH „terminator“ i Ka-52 „aligator“, noćni lovac Mi-28N i Mi-26.

„Pancir S“ je kombinovani protivavionski artiljerijski sistem srednjeg dometa naoružan raketama zemlja-vazduh, koji je razvio „KBP Instrument dizajn biro“ u Tuli.

Ranije verzije su vraćene u službu od sredine devedesetih godina prošlog vijeka, a trenutna verzija je u upotrebi od 2012. godine. Sistem ima najnoviju tehnologiju protivvazdušne odbrane. Opremljen je parom dualnih automatskih topova 2AK38M 30 milimetara i sa do dvanaest dvostepenih raketa 57Eb-E zemlja-vazduh na čvrsto gorivo, koje su, navođene radio-komandom, sposobne da pogode ciljeve do 20 kilometara udaljenosti i na visini do 15 kilometara.

Top