Počelo obilježavanje Dana Republike Srpske

Najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH položili su danas vijence na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, gdje su bili postrojeni pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se narod na referendumu trajno opredijelio za obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske.

“Sve spekulacije i napadi koji dolaze zbog obilježavanja ovog praznika nisu neočekivani, ali u svakom slučaju naše opredjeljenje za obilježavanje Dana Republike jeste i naša odgovornost prema onima koji su stradali za Republiku Srpsku, ali i prema budućnosti”, rekao je Dodik novinarima polaganja vijenaca…

Dodik je napomenuo da bi oni koji žele da zabrane Dan Republike Srpske “željeli da ukinu našu budućnost i postojanje”.

“Republika Srpska, kao političko-teritorijalna organizacija pokazuje snagu u pogledu očuvanja najvažnijih elemenata među kojima je i Dan Republike Srpske”, istakao je Dodik.

Komentarišući prisustvo počasne jedinice Oružanih snaga BiH, koju čine pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka aktivnostima povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da ga ne interesuju Oružane snage BiH, jer su snage NATO saveza.

“Poštujem ljude iz Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, a što se tiče onoga što je uradio NATO u vezi sa Oružanim snagama BiH, miješajući se u unutrašnja pitanja, govori o tome da bi trebalo da odbijemo bilo kakav put ka tome savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kada bi BiH bila pod njihovom komandom”, istakao je Dodik.

On je naglasio da će se zalagati da Republika Srpska vodi politiku potpune neutralnosti kada je riječ o vojnim savezima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da su sva osporavanja proslave Dana Republike Srpske nepotrebna, jer je Srpska usvajanjem novog Zakona o Danu Republike praktično provela odluku Ustvanog suda BiH.

“Svako ko je mislio na silu natjerati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspjeti i jedino je moguć dogovor i kompromis”, istakao je Ivanić.

On je rekao da, kao što srpskim zvaničnicima nisu smetali neki datumi koji se slave u Federaciji BiH, tako ni predstvanicima tog entiteta ne treba da smetaju datumi koji se slave u Republici Srpskoj.

Ivanić je podsjetio da je u Republici Srpskoj usvojen Zakon o Danu Republike, zbog čega nije osnovano pozivanje na ustavne sudove i neke odluke.

“Tim zakonom je praktično sprovedena odluka Ustvanog suda BiH i sa tog stanovništa smatram da su ispunjeni uslovi da se potpuno normalno ide dalje. Očito, međutim, da mnogima nije stalo da se ide normalno”, kaže Ivanić.

Počasna jedinica Oružanih snaga BiH bila je postrojena na glavnoj saobraćajnici na ulazu u groblje Sveti Pantelija u Banjaluci, a straješina jedinice je predao raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Predsjedavajući Predsjendištva BiH Mladen Ivanić izjavio je da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH, te da je to bio slučaj i danas u Banjaluci, kada je pologao vijence u okviru obilježavanja Dana RS.

“Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje”, rekao je Ivanić novinarima.

Ako neko, kako je naglasio, za ovo snosi odgovornost, onda je to on.

“Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH počasna jedinica ‘pripada’ i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati”, istakao je on.

Ivanić je precizirao da ova počasna jednica OSBiH neće učestvovati u svečanoj smotri, ali će biti prisutni da daju počast (raport) njemu kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Vijence su na spomen-obilježje, osim Dodika i Ivanića, položili i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici institucija Srpske i BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da se svi problemi u BiH moraju rješavati dogovorom, te da je bilo dobro da je i počasna jednica Oružanih snaga BiH, bila prisutna danas u Banjaluci.

Kazao je da je to dobra odluka onoga ko je naredio njihovo prisustvo na određenim aktivnostima kojima je počelo obilježavanje 9.januara, Dana Republike Srpske.

“Ljudi iz Srpske su dio te vojske. Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH baštini tradiciju Vojske Srpske i mislim da je sasvim uredu što su se pojavili na današnjem obilježavanju i što će biti i na sutrašnjim manifestacijama”, rekao je Čubrilović.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će više od 1.000 policajaca biti uključeno u obezbjeđenje sutrašnjeg svečanog defilea, svih učesnika ove manifestacije, kao i svih građana koji dođu u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske.

“To je dovoljan broj policajaca da sve prođe bezbjedno. Pozivam sve građane Republike Srpske da dođu u Banjaluku i da zajedno u miru i dostojanstveno proslavimo ovaj veliki praznik”, rekao je Lukač danas novinarima u Banjaluci. On je naveo da će danas u Banjaluci biti održana generalna proba svečanog defilea.

Izvor/foto: Agencije

Top