SAD bi mogao ući u rat sa Rusijom prije 20. januara: -američki novinar

Don De Bar

Sjedinjene Države se suočavaju sa stvarnom mogućnosti rata protiv Rusije prije 20. januara, kada  predsjednik Barack Obama napušta Bijelu kuću, navodi s američki novinar i politički analitičar.

Don Debar, radio voditelj i TV komentator sa sjedištem u New Yorku, je to izjavio u telefonskom razgovoru za Press TV u subotu, a komentarišući Obaminu administraciju i  posljednje neprijateljske aktivnosti protiv Rusije.

U četvrtak, Obama je najavio niz ekonomskih sankcija protiv Rusije, kao i protjerivanje 35 ruskih diplomata, preko optužbi da su ometali  predsjedničke izbore  2016. kroz cyber-napade.

Moskva je odbacila američke optužbe kao “neutemeljene”, i obećala osvetu. Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u četvrtak da će Moskva razmotriti mjere odmazde za sankcije. No, u petak, Putin je odlučio da ne izbaci američke diplomate u znak odmazde zbog Obaminog poteza .

“Ne mogu to dovoljno naglasiti – mi se suočavamo sa  stvarnom mogućnosti rata protiv Rusije u narednih 20 dana, prije nego Trump preuzme dužnost, ja ne želim da  plašim nikoga, ali to je ono što se događa, odvija pred nama. “, rekao  je Debar.

“To rukovodstvo , koje ima poluge vlasti u SAD-u, sada želi da se suoči sa  Rusijom agresivno i pod prijetnjom vojne sile”, rekao je on.

“Sila je čak bila  angažovana i u boljim godinama , nedaleko od granica Rusije sa Balkana na Korejskom Poluostrvu ; i bilo je ratnih  igara  kakvi su bili  na Balkanu, u istočnoj Europi, ili u Južno Korejskom moru “, naveo je on.

“Objektivno govoreći, ako neko gleda američku  spoljnu politiku kao racionalan izraz američkih interesa rat sa Rusijom je sulud, čak i gledate na to sa aspekta interesa bilo kog ljudskog bića na planeti, bez obzira na to koji su njihovi  politički interesi, rat sa Rusijom je  katastrofa “, istakao je analitičar. 

“Ipak, mora postojati neko u ovom trenutku ko je na visokom  položaju i koji kreira politiku, kreira pogled da ga  Rusija ugrožava, a možda i kreće prema ratu sa Rusijom kao održivom strategijom, jer se  to radi otvoreno”, istakao je.

Neprijateljski američki potezi protiv Rusije

Američke sankcije ciljaju ruski FSB i Gru obavještajne agencije, četiri pojedinačna Gru oficiraa, i tri firme koje su navodno pružale podršku GRU  kao i dva ruska pojedinca osumljičena  za korištenje sajbernapada i koji su pronevjerili  sredstva i lične  identifikacijske podatke.

Pod  ovom akcijm u četvrtak, Amerikanci su zatvorili dvije ruske kancelarije u  New Yorku i Marylan,  za koje se kaže  da se koriste “za obavještajne svrhe.”

Osim toga, Obama je najavio da će State Department izbaciti 35 ruskih diplomata, proglašavajući ih “persona non grata”. Diplomatama je naređeno da napuste zemlju u roku od 72 sata, zajedno sa svojim porodicama.

Debar je rekao da je “protjerivanje 35 [ruskih] diplomata iz SAD-a ovoe nedjelje   bez presedana. Nisu to učinili tokom kubanske raketne krize; oni  to nisu učinili tokom Berlinskog zida, nisu ni na početku Korejskog rata. “

“Ovo je bez presedana u istoriji, a sa tim dolazi  vojna efektiva i vježbe koje sam spomenuo. I to takođe dolazi u vrijeme kada amerikanci propagiraju mržnju prema  Rusiji i Rusima i Putinu  – . “Dakle, stvarna politika se sprovodi pred nama.”

Američko-ruska veza na niskom nivou

Odnosi između Washingtona i Moskve su napete uglavnom zbog Ukrajina krize. SAD i njegovi saveznici optužuju Moskvu za slanje vojnika u istočnoj Ukrajini u prilog pro-ruskih snaga. Moskva je dugo negirala učestvovanje u krizi.

Veze  su se dodatno pogoršale kada je Moskva  prošle godine pokrenula vazdušnu ofanzivu protiv Daesh terorista u Siriji, od kojih su mnogi u početku obučeni od strane CIA-e za borbu protiv sirijske vlade.

Rusija je optužila SAD za zauzimanje neprijateljskih akcija protiv Moskve, a razmještene  su i nuklearni  Iskanderi-M rakete u  Kaliningradu na  graniči Poljske i Litvanije.

Ruska vojska je takođe upozorila Pentagon protiv sprovođenja vazdušnih napada na sirijske vojne položaje, uz napomenu da su njeni S-300 i S-400 protuzračni sistemi obrane  u Siriji  aktivni.

Osim toga, Moskva je suspendovala niz nuklearnih sporazuma, uključujući i simbolični pakt o smanjenju zaliha oružja-i izrade  plutonijuma u obije zemlje.

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov je upozorio da su napetosti između Washingtona i Moskve preko Sirije dosegli “opasnu granicu”

“Mislim da  svijet prilazi opasnoj granici. Ja bih radije da ne upućujem nikakve posebne poruke, ali želim reći: moramo prestati “, izjavio jeGorbačov, 85, ruksoj novinskoj agenciji RIA Novosti u Oktobru.

Balkanbreakingnews.com

Top