Zavrtjeće vam se u glavi od najnovijeg kineskog inženjerskog podviga

Dvadeset metara viši od Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jedan od najviših mostova na svijetu, zvanično je pušten u saobraćaj na jugozapadu Kine.
Most Bejpanđang, koji povezuje planinske provincije Guejdžou i Junan preuzeo je titulu najvišeg mosta na svijetu od jednog drugog kineskog inženjerskog čuda, mosta na rijeci Sidu u provinciji Hubej.
Most visok kao dvostospratna zgrada skratio je vrijeme putovanja od Ljupanšuija u Guejdžou do Sjuenveija u Junanu sa oko pet sati na manje od dva.

  Izgradnja visećeg mosta dugog 1.341 metar počela je 2013. i dostigla vrijednost od oko jedne milijarde juana (144 miliona dolara). Državna kineska medijska kuća Si-Si-Ti-Vi javila je da jaki vjetrovi u dolini predstavljaju problem za inženjere pri konstruisanju i izgradnji ove masivne konstrukcije. „Problem je bilo mjesto postavljanja stubova mosta“, izjavio je zamjenik šefa inženjera Liu Bo. „Klisura je ovdje dublja od 500 metara, pa je bilo pitanje kako da konstruišemo most koji će podnositi jake vetrove?“

Inženjeri su prevazišli ovaj problem sastavljanjem svih djelova mosta na licu mjesta, dajući im veći stepen preciznosti tokom završne faze izgradnje.

Nekoliko najviših svjetskih mostova nalazi se u Kini, međutim najviši most na svijetu je francuski vijadukt Mijo na visini od 270 metara.

https://youtube.com/watch?v=zBWddXUCBsY” frameborder=”0″ allowfullscreen><

Top