Nećemo protjerivati američke diplomate

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je da Rusija neće protjerivati američke diplomate i da se neće “spuštati na kuhinjski nivo diplomatije SAD”.

Iako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predložio da se protjera 35 diplomata SAD iz zemlje, kao recipročan odgovor na posljednje poteze administracije u SAD, Putin je naveo da “zadržava pravo na odgovor”, ali da nema namjeru da “pravi probleme stranim diplomatama”.

Putin smatra da su “posljednji neprijateljski potezi Vašingtona” provokacija čiji je cilj da se dodatno naruše rusko-američki odnosi i da je protjerivanje ruskih diplomata iz SAD neodgovoran čin.

“Jasno je da je to u suprotnosti sa fundamendalnim interesima i ruskog i američkog naroda, naročito uzimajući u obzir posebnu odgovornost koji Rusija i SAD imaju u očuvanju globalnog mira. Takve stvari nanose štetu širim međunarodnim odnosima”, naveo je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da ne samo da neće protjerati diplomate SAD, već je pozvao njihovu djecu na novogodišnju proslavu u Kremlj.

“Ruske diplomate će novogodišnje praznike provesti u krugu porodice i prijatelja. Mi nećemo protjerivati nikoga, nećemo ih sprječavati da praznike dočekaju na uobičajenim mjestima. Ne samo to, već sva djeca akreditovanih diplomata SAD imaju poziv da dođu do naše jelke u Kremlju”, naveo je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da želi da radi na obnavljanju rusko-američkih odnose na platformi koju će sprovoditi adminsitracija Donalda Trampa.

“Šteta što administracija predsjednika Obame na takav način završava svoj rad, ali, bez obzira na sve, želim njemu i njegovoj porodici srećnu Novu godinu. Čestitke i novoizabranom predsjedniku Donaldu Trampu i američkom narodu. Svima želim dobro blagostanje i uspjeh”, naveo je Putin.

Top