ANALIZA NAKON PODIZANJA OPTUŽNICE ZA VELIKI PARK: Ko za zločin nad vojnicima JNA neće odgovarati nikada i protiv koga će još biti podignuta optužnica

Više svjedoka tereti Herendu da je upravo on naredio i vodio likvidaciju osam pripadnika JNA.

Nakon što je danas objavljena godinama najavljivana optužnica, protiv Dragana  Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića za zločin nad osam vojnika JNA počinjen  u proljeće 1992. godine u
sarajevskom Velkom parku, ispred ulaza u Dom policije, vjerovatno slijede oštre reakcije u javnosti i pitanja da li su baš njih četvorica najodgovorniji za ovaj zločin.

 

Po mnogima poznavateljima prilika iz tog ratnog perioda, ali i svjedocima tog zločina, neki od najodgovornijih za ovaj ratni zločin nikada neće izaći pred lice pravde.

Portal “SB” otkriva zbog čega….

DAVOR MATIĆ – “MIŠO ŽMIRO”

Komandant jedinice u Švrakinom selu koja je zarobila pripadnike JNA. Matić je zarobljene vojnike najprije odveo u SJB Novi Grad. Načelnik policije Malik Krivić mu je rekao da zarobljenike odveze u Dom policije gdje se nalazila komanda Specijalne jedinice RMUP-a što je i učinio.

Matić je ubijen 1993.godine u obračunu kriminalaca na Alipašinom polju.

JUSUF JUKA PRAZINA

Komandant jedinice čiji su pripadnici (optuženi Uzunović i Čovčić) dobili naređenje da tijela ubijenih vojnika JNA odvezu iz Velikog parka na Darivu i tamo zapale leševe. Prazina je nakon izlaska iz Sarajeva jedno vrijeme sa svojom jedinicom boravio na Igmanu, odakle se nakon više incidenata prebacio u Mostar i
priključio Hrvatskom vijeću obrane.

Ubijen je u jesen 1993. godine u Belgiji.

NEDŽAD HERENDA

Komandant tajne jedinice “Ševe” koju je na početku rata formirala SDB BiH i smjestila u Dom policije. Više svjedoka tereti Herendu da je upravo on naredio i vodio likvidaciju osam pripadnika JNA. Nakon otmice i pokušaja likvidacije od strane pripadnika AID-a 1996. godine, Herenda je napustio Bosnu i Hercegovinu i nastanio se u Holandiji.

Sigurnosne službe BiH imaju saznanja o njegovom mjestu boravka, međutim niko nije upoznat kakav je “aranžman” Herenda napravio za Tužiteljstvom Tribunala u Haagu, i da li je to razlog što njegovog imena nema na optužnici Tužiteljstva BiH.

NEDŽAD UGLJEN

Visokorangirani predratni dužnosnik SDB BiH na početku rata je prekomandovan u Specijalnu jedinicu MUP-a BiH kao šef bezbjednosti. Svjedoci tvrde da je u vrijeme zločina u Velikom parku boravio u zgradi Doma policije i imao sve informacije.

Ubijen je u jesen 1996.godine, a počinitelji ubistva su do sada ostali nepoznati.

ASIM DAUTBAŠIĆ

Dugo godina najmoćniji čovjek bošnjačke tajne službe smatra se osnivačem jedinice “Ševe” koja je bila zadužena za “specijalne operacije” prema unutrašnjem neprijatelju u opkoljenom Sarajevu. Tokom rata bio je u diplomatskoj misiji BiH u Njemačkoj gdje je radio na “uvezivanju” kriminalnih skupina i pojedinaca koji su iz BiH
izbjegli. Smatra se da je značajan broj kriminalaca, poput Zijada Turkovića koji je zbog poslijeratnih zločina osuđen na 40 godina zatvora, Dautbašić vrbovao kao rezervne pripadnike – suradnike, najprije DB-a, a kasnije i AID-a.

Ispitivan je u Tužiteljstvu BiH o zločine u Velikom parku. Umro je nakon duge bolesti u Sarajevu prije tri godine.

 

Izvor:SB

Top