Potvrđena optužnica Azri Bašić za ratni zločin

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Azru Bašić tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, koje je 1992. godine počinila nad pripadnicima srpske nacionalnosti u Derventi, javili su mediji u BiH.

Optužnica tereti Azru Bašić da je za vrijeme rata u BiH kao pripadnik 305. Brigade Hrvatske vojske, a kasnije kao pripadnik 103. Brigade HVO u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje, gdje su bili zatvoreni civili i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti, sama ili zajedno ss drugim pripadnicima HV i HVO učestvovala u ubistvu, mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja.

U pitanju je, kako se navodi u saopštenju Suda BiH, period od 26. aprila do početka maja 1992. godine, prenijela je Fena.

Prije tačno mjesec dana Sud BiH odredio je pritvor Azri Bašić zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i mogućnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Sjedinjene Američke Države izručile su 22. novembra BiH Azru Bašić. Bašićeva (57), rođena u Rijeci u Hrvatskoj, izručena je na aerodromu u Sarajevu.

Nalazi se pod istragom Posebnog odeljenja za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine.

Poslije rata napustila je BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, poslije čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti SAD locirana, uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

Top