Izetbegović: Odnosi u regionu kreću se uzlaznom putanjom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da je BiH u ovoj godini najviše napretka ostvarila na evropskom putu, te da su se, iako je 2016. bila turbulentna, odnosi u regionu, uprkos određenim izjavama, kretali uzlaznom putanjom.

Bakir Izetbegović nije propustio priliku da kritikuje Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika zbog održanog reerenduma o Danu RS.

Predsjednik SDA je napredak BiH ocijenio kroz predlog za aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, dobijanje Upitnika Evropske komisije i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Dvostruki standari u regionu još uvijek postoje. Određeni političari na Balkanu smatraju da su njihovi narodi ravnopravni, ali da postoje i ravnopravniji. Bitno je napomenuti da smo osim dobrog evropskog puta u ovoj godini povećali izvoz i smanjili nezaposlenost. Federacija BiH je zabelježila je  značajne rezultate na ekonomskom planu, a tome u prilog ide i povećan dolazak turista”, naveo je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Predsjednik SDA je kritikovao vlast Republike Srpske zbog održanog referenduma o obelježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Rekao je da je referendum održan uprkos odluci Ustavnog suda.

“Organizatori referenduma sada su predmet istrage Tužilaštva BiH, a predsjednik RS Milorad Dodik je tokom cijele godine na nacionalistički način pokušao da iskrivi sliku BiH i veliča nacionalizam. Borba protiv korupcije je takođe jedan od ključnih problema sa kojima se BiH susrela u ovoj godini, ali to moramo riješiti zbog pristupanja BiH EU”, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na okončanje procesa protiv Ratka Mladića, te dodao da se nada da će presuda koja je najavljena za novembar 2017. donijeti satistakciju svim porodicama žrtava, prenijeli su mediji.

Top