Mladen Ivanić: Neće i ne može biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra i da bi eventulano pokretanje revizije presude bilo ponovno „dolijevanje ulja na vratu“…

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odbacio je bilo kakvu mogućnost revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije. 

 

-Nema nikakve šanse da se taj proces ponovo pokrene i ova priča se može smatrati završenom. Revizije postupka u ovom slučaju neće i ne može biti – uvjeren je Ivanić.

 

Pozivajući se na informacije dobijene od nadležnih u Međunarodnom sudu pravde, istakao je da ne postoji mogućnost apelacione procedure, već samo novog postupka.

 

-Taj postupak je moguće pokrenuti pod nekoliko uslova. Prvo da postoji neka nova činjenica, koja ranije nije bila poznata. Koliko mi je poznato, toga nema. Drugo, da je zahtjev pokrenut u roku od najmanje šest mjeseci od saznavanja te nove činjenice, što se očito nije desilo i da zahtjev bude pokrenut u roku od deset godina od dana izricanja presude. Rok ističe 26.februara 2017.godine i nema niti jedne nove naznake te vrste – naglasio je Ivanić u izjavi Feni.

 

Ukazao je da bi, eventualni novi postupak podrazumijevao i da se usvoji nova politička odluka, prije svega u Predsjedništvu BiH, za šta ne postoji njegova saglasnost, što znači da ne može biti konsenzusa o ovom pitanju.

 

-S obzirom na to da sam ja član Predsjedništva BiH i da imam negativan stav, odluka Predsjedništva o tom pitanju ne može biti usvojena, što znači da ne može biti ispunjen ni taj presuslov – kategoričan je Ivanić.

 

Polazeći od te činjenice, još u junu ove godine proslijedio je pismo Međunarodnom sudu pravde  u kojem je naveo da nema političke saglasnosti o ovom pitanju i da bi bilo kakav zahtjev ili neki drugi akt, uime bilo koje institucije, bilo kršenje Ustava BiH i da takav zahtjev ne može biti legitiman.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra i da bi eventulano pokretanje revizije presude bilo ponovno „dolijevanje ulja na vratu“.

 

-To bi bilo neviđeno pogoršanje političkih prilika – rekao je Ivanić u izjavi Feni, ističući da napore treba usmjeriti prvenstveno na popravljanje regionalne saradnje.

 

U tom konteksu, ključni koraci, kako je naveo, i u praksi, a ne samo riječima, treba da se naprave iz Sarajeva.

 

Međunarodni sud pravde je 2007. godine odbacio odgovornost Srbije u tužbi za genocid koju je podnijela BiH.

 

BiH je tokom rata, 1993. godine, podnijela tužbu za genocid protiv tada SR Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore.

 

Četrnaest godina poslije, 2007. godine, Sud je odbacio odgovornost Srbije  za genocid.

 

(FENA/dg)

 

Top