Upozorenje iz SAD, u Hrvatskoj uzbuna trećeg stepena na snazi

Policija u Hrvatskoj uvela je strože bezbjednosne mere. Iako se trude da ostanu diskretne, prvi znakovi već se vide na hrvatskim ulicama, javlja “Jutarnji list”.

Direktor hrvatske policije Marko Srdarević u utorak je doneo operativnu odluku o podizanju nivoa pripravnosti u cijeloj zemlji s drugog na treći od ukupno četiri stepena, saznaje zagrebački list

Kako se navodi, ta odluka je posljedica terorističkog napada u Berlinu i donesena je samo nekoliko sati nakon tog događaja i odmah su pojačane policijske aktivnosti na javnim mjestima.

Na području oko zagrebačkog Zrinjevca policijski službenik pretraživao je teren sa službenim psom za otkrivanje eksploziva i to je vidljiva posljedica odluke o podizanju stepena pripravnosti, tvrde izvori “Jutarnjeg lista”.

Kako list saznaje, dan nakon masakra u Berlinu u Zagrebu su se sastali predstavnici Bezbjednosno-obavještajne službe, Vojne bezbjednosno-obavještajne agencije i Direktorat policije koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbjednosno-obavještajnih službi.

Odluku na osnovu bezbjednosno-obavještajnih podataka donosi glavni direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova o tome obavještava premijera. U praksi to znači pojačane policijske nadzore na mjestima gdje se održavaju javne manifestacije, posebno božićnja dešavanja.

Nadalje, navodi list, pojačava se nadzor granice. Kako graničnih prelaza, tako i morske granice. To znači i veću aktivnost specijalnih jedinica Kobri i granične policije s termovizijskim uređajima.

Osim toga, ovaj nivo pripravnosti uključuje i jaču i učestaliju koordinaciju i razmjenu informacija između policijskih i obavještajnih službi.

Treći stepen pripravnosti poslednji put u Hrvatskoj uveden u martu nakon terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a prije toga nakon terorističkog napada u Parizu. Za razliku od tada, sada je situacija specifična. Naime, zbog brojnih pretprazničkih događanja na gradskim ulicama i trgovima veliki je broj ljudi, što je teroristima idealna meta, dodaje list.

Ta mjera biće na snazi u Hrvatskoj do daljnjeg, a posebno tokom prazničnih događanja na otvorenom.

Sagovornici “Jutarnjeg” tvrde da ovaj nivo pripravnosti ne uključuje “duge cijevi” na ulicama, ali temeljna i interventna policija ih ima u svojim vozilima.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti za jedan nivo donesena je na osnovu opšteg stanja sigurnosti u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim partnerima u Evropi kako postoji ozbiljna prijetnja od terorističkih napada na prostorima gdje se održavaju božićni sajmovi.

Stejt department svoje je upozorenje evropskim partnerima uputio na osnovu stalnog nadzora komunikacija na društvenim mrežama putem kojih terorističke grupe po pravilu planiraju i dogovaraju svoje napade. Slično je upozorenje objavio i Europol.

Dakle, pojačane policijske mjere nisu podignute zbog neke konkretne prijetnje ili informacije o pripremi nekog terorističkog napada na teritoriji Hrvatske, naglašavaju sagovornici “Jutarnjeg”.

Međutim, oni upozoravaju da pojačane policijske mjere na terenu i pojačani napor obavještajnih službi teško mogu osujetiti napad sličan onom u Berlinu. Takve “vukove samotnjake” gotovo je nemoguće otkriti. mnogo je lakše osujetiti plan neke terorističke grupe ma kako on sofisticiran bio i ma koliko se njeni članovi trudili da sakriju svoje planove, tvrde izvori zagrebačkog lista.

Top