Uhapšen ratni ministar policije u BiH

Osumnjičeni Alija Delimustafić, za kojim su bile raspisane interna i međunarodna potjernica, uhapšen je u Hrvatskoj, u Karlovcu, saopštio je MUP Kantona Sarajevo.

Tu informaciju je potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, prenosi Klix.ba.

Za Delimustafićem i Jusom Škrijeljom, ranije uhapšenim u akciji “Pravda”, raspisane su interna i međunarodna potjernica prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, a na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kantonalni sud u Sarajevu je u utorak izdao naredbu za raspisivanje interne i međunarodne potjernice za osumnjičenima Delimustafićem i Škrijeljom na predlog Tužilaštva KS, nakon što su tokom dana obaviješteni da sudska policija nije pronašla osumnjičene na njihovim adresama.

Delimustafić je, kao i Škrijelj, bio u bjekstvu nakon što im je Sud KS produžio pritvor za dva mjeseca i to zbog krivičnih djela organizovanog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom.

Ranije je na ročištima na Sudu KS potvrđeno da Alija Delimustafić nema dvojno državljanstvo, a dok je ranije boravio u Hrvatskoj koristio je ime Ilija Mustafić.

Delimustafić je tokom građanskog rata u BiH bio na funkciji ministra unutrašnjih poslova i po njegovom direktnom nalogu je, prema tvrdnjama medija iz FBiH, na samom početku rata u BiH formirana zloglasna jedinica Ševe.

Top