Arapi u BiH posjeduju oko 1.000 nekretnina, mnogi ih kupovali radi preprodaje i iznajmljivanja

KONTROLOM gotovo 700 pravnih osoba, čiji su vlasnici strani državljani, Služba za poslove sa strancima je ustanovila da u više od dvije trećine slučajeva postoje određene nepravilnosti pri registraciji firmi, odnosno, prilikom kupovine nekretnina.

        Tim povodom Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao je u intervju za BHRT da je riječ o stranim državljanima iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, koji su registrirovali fiktivne tvrtkefirme isključio samo s jednom namjerom – kupovina nekretnina i zatim prodaja tih nekretnina ili najam drugim stranim turistima.

        Ujić je rekao da je provedena akcija “Nekretnine” u kojoj je kontrolirano 691 pravna osoba u vlasništvu stranaca, od kojih su samo 192 pravna subjekta bili na adresi na kojoj posluju u skladu sa zakonom. Ostalih 499 osobe nismo pronašli na adresama i radi se o fiktivnim firmama, rekao je Ujić.

        Prema njegovim riječima, oni posjeduju hiljade nekretnina, a šta je tu legalno, a što nije, pokazat  će daljnji tog istrage:

        “Ono što smo mi našli je da su otvorene sestrinske firme od velikih firmi iz zemalja koje smo kontrolisali, najviše iz Kuvajta, Libije, Katara i Saudijske Arabije, bilo je 145 firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U 109 slučajeva vlasnik tog pravnog lica, državljanin, recimo, Kuvajta, nije se uopšte pojavio, nije ulazio u državu, već je dao punomoć gdje se formiralo pravna osoba, gdje se registriralo pravna osoba u Sarajevu i gdje je postavio za direktora državljanina Bosne i Hercegovine “.

        Objasnio je da od tih fiktivnih firmi nikakve koristi nema ni država BiH, a ni države iz koje te osobe dolaze. Ujić je, međutim, naveo da tu ima i dosta pozitivnih stvari:

        “Našli smo firme koje su zapošljavale i koje zapošljavaju trenutno i 300 radnika iz Bosne i Hercegovine”.

        Govoreći o sankcijama za one koji posluju nezakonito, Ujić je rekao da sve zavisi o vrsti prekršaja, te da će Služba za poslove sa strancima nekim državljanima otkazati boravak u Bosni i Hercegovini:

        “Ako bude većih prekršaja, biće i protjerivanja iz Bosne i Hercegovine i zabrana ulaska u našu zemlju. Ostale negativnosti koje se tiču ​​i poreznih stvari, pranja novca i drugih – radiće agencija koje su nadležne za to, jer, nakon analize, mi ćemo sigurno neke stvari proslijediti i inspekcijskim tijelima i na županijskoj i entitetskom nivou, poreskoj upravi, a nešto i SIPA – ono što budemo mislili da je nezakonito i da ima elemenata pranja novca “, rekao je.

        Upitan za proceduru protjerivanja, Ujić kaže da postoje tri načina: dobrovoljni povratak, potpomognuti dobrovoljni povratak i prislini povratak.

Top