Dijametralno suprotni ciljevi Rusije i Sjedinjenih sržava u Siriji

U Siriji, cilj Sjedinjenih država i cilj Rusije su dijametralno suprotni.

Sjedinjene države nisu u Siriji da bi se borile protiv Daesa, jer je Daes alat koji Obamina administacija koristi kako bi zbacila Bashar al-Assad. Zato su Rusi alat blokirali za tu svrhu, što je stvorilo konfrontaciju Rusije i Sjedinjenih država u Siriji.

Dakle, interesi su dijametralno suprotni i nije bilo šanse ni za kakav dogovor. Da, Rusija je pokušala koristiti diplomatiju, ali američka strana nije bila spremna na javno priznanje o namjeri Sjedinjenih država da se otarasi Asada.

Na širem planu, oligarsi koji su vladali Sjedinjenim državama, godinama su uznemireni zbog Donalda Trumpa. Oni znaju da je Donald Trump rekao da ne vidi svrhu sukoba sa Rusijom. Stoga, oligarsi i dalje pokušavaju stvoriti ratnu situaciju, da bi Trump bio uhvaćen u ratni vrtlog i ne bio mogao blokirati ciljeve neokonzervativaca i oligarha koji imaju koristi od rata. To je sinhronizacija sukoba.

Sirija je ratna pozornica. Ako se bude stvorio ozbiljan sukob između Rusije i Sjedinjenih država, Tramp neće moći ništa učiniti.

Ta situacija je vrlo opasna. Ona dolazi od poriva američkih neokonzervativaca za hegemonijom u svijetu. Neokonzervativci na Rusiju i Kinu gledaju kao na test za provjeru sposobnosti Sjedinjenih država da djeluju jednostrano i pokušavaju riješiti Rusije i Kine, kao izvora ograničenja američke moći.

Ovo je problem sa kojim se suočava čitav svijet. Evropljani su američki vazali, a Rusija do sada nije uspjela u pokušaju da probudi Europljane oko ove opasnosti.

Top