Godinu dana smo uzalud čekali da SAD u Alepu razdvoje “umjerene” od terorista

NAČELNIK Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba – general Sergej Rudskoj – izjavio je da je RF punu godinu dana čekala da Amerikanci,u skladu sa obećanjima koja su davali, razdvoje u Alepu “umjerenu opoziciju” od terorista.

        Pritom je naglasio: “Sjedinjene Države su pod različitim izgovorima izbjegavale da to učine. Zato je Rusija predložila da se zajedničkim naporima iz istočnog Alepa izvede Džabhat an-Nusra. Amerikanci ni to nisu podržali. To je razlog što smo mi to učinili samostalno “.

        General Rudskoj je ocijenio da oslobađanje Alepa otvara put sveobuhvatnom i mirnom rješenju za sirijski konflikt.

        On je posebno ukazao da su tvrdnje da je prilikom oslobađanja istočnog Alepa bilo žrtava među civilima “otvorena laž”:

 “Zahuktava se nova informativna kampanja. Neki zapadni političari čak tvrde da su ulice Alepa “pokrivene leševima. U vrijeme operacije sirijske vojske – u taj dio grada su ulazili predstavnici i našeg Centra za mirenje sukobljenih snaga u Siriji i Crvenog krsta i – nikakve leševe nisu vidjeli. Povrh svega, dronovi  su internetsi emitovali sliku o toku te operacije “.

        Rudskoj je naveo da su sirijski vojnici u istočnom Alepu otkrili nekoliko skladišta hrane dobijene iz inostranstva koja je bila na raspolaganju samo teroristima i njihovim porodicama dok su obični Sirijci gladovali.

        Dodao je da zapadne zemlje sada ne žure da šalju humanitarnu pomoć Alepu jer u njemu više nema terorista kojima je dosad njihova pomoć i bila namijenjena.

        Rudskoj je saopštio da se u istočni Alep već vratilo 7.000 njegovih stanovnika.

Top