Trikovi za bolje “guglanje”

Guglov pretraživač koristimo svaki dan, ali, bez obzira na to, još ne znamo kakve sve mogućnosti on pruža. Rezultati naših pretraživanja mogu biti još bolji i zato vam donosimo 11 trikova koji će promijeniti način na koji pretražujete internet.

1. Koristite navodnike

Tražite li tačno određen pojam ne bi ga bilo loše staviti pod navodnike. Kad to učinite, Gugl će za vas pretražiti samo stranice s tim pojmom ili nekom specifičnom frazom. 

2.   Koristite zvjezdicu unutar navodnika

Tražite li neku pjesmu, a ne možete se sjetiti svih riječi, stavite ono što znate pod navodnike, a riječi koje ne znate zamijenite zvjezdicom.

3.   Uz pomoć minusa eliminišite ono što vam ne treba

Tražite li neki pojam uz koji se veže mnoštvo pretraživačkih rezultata koji vama nisu zanimljivi, uz riječi koje ne želite vidjeti stavite minus. Primjerice, pretražujete li nešto o jaguaru kao životinji, možete eliminisati rezultate vezane za Jaguar kao automobili (jaguar -automobil).

4.   Tražite web stranice po ključnoj riječi

Zanimljiva Guglova funkcija nosi naziv “site”. Želite li, na primjer, da vam Gugl “izbaci” samo članke s Portala RTCG u pretraživanje upišite “google site :rtcg.me”. 

5.   Možete čitati i vijesti iz 19. vijeka

Gugl News ima opciju pretraživanja više od 100 godina starih vijesti iz arhiva širom svijeta.

6.   Upoređujte hranu koristeći pojam “vs”

Želite li usporediti, na primjer, rižu i meso u Gugl pretrazi upišite “rice vs. meat”.

7.   Poboljšajte pretragu filterima

Želite li naći neki recept za omiljeno jelo, u opcijama naprednog pretraživanja pri dnu stranice možete filtrirati rezultate prema sastojcima, vremenu kuvanja i broju kalorija.

8.   Koristite “define” kako bi otkrili značenje riječi

Treba li vam objašnjenje značenja neke riječi na engleskom, dovoljno je upisati tu riječi i ispred nje staviti DEFINE (DEFINE: mortgage).

9.   Okrenite ili nagnite ekran

Ovo je zabavna funkcija. Samo u tražilicu upišite tilt i pogledajte što se događa. 

10.  Zaigrajte Atari Breakout na Guglu

Za legendarnu igru dovoljno je upisati “Atari Breakout” u pretragu fotografija. I to je to, igra može početi!

 11.  Pretražujte fotografije prema fotografiji

Želite li doznati otkud fotografija dolazi, spremite je i kliknite na “kamera gumb”. Uploadajte fotografiju i Google će vam prikazati otkud je ta ili neka slična fotografija došla.

Top