POSTIGNUT DOGOVOR:Završeni protesti vojnih penzionera u Sarajevu

Najavio je da će ponovo organizirati proteste 20. i 21. decembra ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu, tokom sjednica na kojim bi trebale biti usvojene izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata…

 

Vojni penzioneri koji su danas protestirali ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu razišli su se nakon što su im predstavnici Vlade obećali da će u hitnu parlamentarnu proceduru biti upućene izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata.

 

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza FBiH Šaban Habibović rekao je okupljenim da im je obećano da će isplatni koeficijent za vojne penzionere biti 1,485, a da će biti primjenjivan od 1. januara ili najkasnije za dva mjeseca.

 

Najavio je da će ponovo organizirati proteste 20. i 21. decembra ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu, tokom sjednica na kojim bi trebale biti usvojene izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata.

 

Predstavnici vojnih penzionera su naglasili da ne traže nikakva dodatna davanja, već da insistiraju da ona budu vraćena na nivo na kojim su bila prije izmjena zakona koje su izvršene 2013. godine.

 

(FENA/dg)

 

Top