U Zagrebu pretučen Domagoj Margetić

NOVINARA Domagoja Margetića napao je u utorak u ranim poslijepodnevnim satima, prvo verbalno, a onda i fizički, nepoznati muškarac na Kvaternikovom trgu u središtu Zagreba, izvijestilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), podsjećajući da je Margetić već bio žrtva napada i prijetnji zbog kojih nitko nije odgovarao.

        Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi HND, prišao muškarac za kojeg je mislio da želi da mu postavi neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga “ušutkati”.

        U nizu prijetnji navodno mu je rekao “nećeš ti meni više pisati”, a onda počeo da ga tuče. Napadač, za kojega Margetić misli da bi mogao imati četrdesetak godina, ubrzo je pobjegao s mjesta napada, kažu u HND. Dodaju da je na Margetićevim poziv policija došla na mjesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba.

        Domagoj Margetić je novinar koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu i uređuje emisiju “Necenzurirano” na TV mreži.

        Krajem studenog, na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje, netko nepoznat je napisao: “Mrtav si, smeće novinarsko”, a ni napadač koji ga je pretukao ispred njegove zgrade 2014. godine još uvijek nije pronađen, podsjeća HND.

        Predsjednik tog udruženja Saša Leković izjavio je da od policije traže da u što kraćem roku pronađe počinitelja i eventualnog nalogodavca ovog napada te da ih privede sudu.

        “Sve dok se ne utvrdi stvarni motiv napada, smatrat ćemo da je riječ o fizičkom obračunavanju zbog Margetićevog novinarskog rada”, kazao je Leković.

        “Upozoravamo i da je ovaj, još jedan u nizu napada na novinare, dobrim dijelom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu, kao i izostanka primjerene reakcije nadležnih institucija. Na tu činjenicu HND već duže vrijeme neprekidno upozorava pa je to učinio i na nedavno održanoj tematskoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, ali je dio okupljenih političara odgovornost za napade na novinare prebacio na njih same “, dodao je Leković.

Top