Tramp “reže”

Troškovi programa proizvodnje borbenog aviona F-35, najskupljeg vojnog programa u istoriji SAD, potpuno su “van kontrole”, izjavio je predsjednik Donald Tramp.

“Program F-35 i njegovi troškovi su potpuno van kontrole. Poslije 20. januara biće ušteđene milijarde dolara za vojne potrebe”, naveo je Tramp na Tviteru.

To je najskuplji program za naoružanje Pentagona “Združeni jurišni lovac”, koji predviđa zamjenu postojećih aviona borbenim avionima F-35 lajtnig II, kada zvanično uđe u Bijelu kuću.

Troškovi proizvodnje najmodernijeg borbenog aviona F-35 prekoračili su budžet predviđen za te svrhe još u trenutku kada je program započet.

Avion F-35, lovac-bombarder nevidljiv za radare, spada u borbene avione pete generacije i prema ocjenama stručnjaka, trebalo je da zamijeni F-16 i znatno pojača američku mornaricu i vazduhoplovne snage.

Međutim, već u ranim fazama projektovanja javili su se brojni tehnički problemi, a program se našao na meti kritika i zbog čestih odlaganja i kašnjenja realizacije projekta.

Prva dva aviona trebalo je danas da slete u Izrael, jednu od malobrojnih zemalja saveznika SAD koja je mogla da ga dobije, ali je sletanje kasnilo zbog loših vremenskih uslova u bazi u Italiji, odakle su avioni poletjeli.

Program F-35 započet je tokom devedesetih godina, najskuplji je vojni program u istoriji SAD, a njegovi troškovi prema procjenama Pentagona iznose više od 400 milijardi dolara za oko 2.500 letelica, za čije je razvijanje zadužena kompanija Lokid Martin (Lokheed Martin).

Direktor programa F-35 Džef Babione iz kompanije Lokid Martin reagovao je danas na Trampove kritike, navodeći da je avion F-35 “čudo tehnologije” i da kompanija ulaže sve napore da smanji troškove proizvodnje letjelice i održivosti projekta.

“To je avion velike vrijednosti i rado ćemo odgovoriti na svako pitanje predsjednika Trampa”, rekao je Babione novinarima agencije Frans pres u Izraelu.

 

Top