KUPOVINA OSOBA IZ PRAVOSUĐA: Umjesto RVI ARBiH, Fahrudin Radončić zaposlio sina državne tužiteljice

Ovo je tekst SB:
„Slobodna Bosna“  razotkrila da je pozicija direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, na insistiranje ministara iz SBB-a u Federalnoj vladi, rezervirana za Borišu Misiraču, sina državne tužiteljice i potpredsjednice VSTV-a Jadranke Lokmić-Misirača, otkrivaju se novi detalji tog skandala.

Iako je u zvaničnom saopćenju Vlade Federacije BiH objavljeno da Boriša Misirača nije bio najbolji kandidat, ali je odluka o njegovom imenovanju donesena jer se vodilo računa o nacionalnoj zastupljenosti (navodno je zamjenik direktora Operatora iz istog konstitutivnog naroda kao i prvorangirani kandidat), sve su prilike kako ovo obrazloženje nije istinito.

Prema Odluci Vlade Federacije BiH o osnivanju Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, kao i Statutu Operatora, upravu te agencije čini direktor, dok se pozicija njegovog zamjenika nigdje ne spominje?!

Na tu nelogičnost, ali i mnoge druge nepravilnosti u proceduri izbora direktora, pismeno je upozorio Rifat Zlomužica, magistar pravnih nauka i aktuelni pravnik-sekretar u Operatoru, koji je bio prvorangirani kandidat.

Zlomužica je dobio najbolje ocjene nakon testiranja pred petoročlanom Komisijom sastavljenom od predstavnika federalnog Ministarstva energetike, industrije i rudarstva i samog Operatora, ali je na kraju ispalo da ne može biti direktor samo zato što je Bošnjak.

Zlomužica je naveo da odlukom o osnivanju Operatora za OIEiEK, kao i Statutom Operatora nigdje nije propisano da direktor i njegov zamjenik (koji ne postoji) ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda ili bilo koji član Upravnog odbora.

„Zasnivajući svoju odluku na konstitutivnosti naroda, Vlada Federacije BiH nije niti tražila dokaze kojima će potvrditi ko dolazi iz kojeg konstitutivnog naroda, niti je to mogla znati. Ako kandidat dolazi iz naroda koji ne pripada nijednom konstitutivnom narodu, kakvu bi odluku Vlada donijela u tom slučaju? Dakle Odluka o davanju saglasnosti na izbor i imenovanje direktora Operatora za OIEiEK je neutemeljena, diskriminatorska i nije održiva“, napisao je Zlomužica.

No, osim što je dobio najbolje ocjene od članova Komisije, Rifat Zlomužica je bio i pripadnik Armije RBiH, ranjen je na prvoj liniji i ima status ratnog vojnog invalida.

„Ovu činjenicu u lancu odgovornih su svi prešutjeli, čime su povrijeđene i odredbe Zakona o dodatnim pravima branilaca i članova njihovih porodica“, konstatirao je s pravom ozlojađeni Zlomužica, koji nije imao nikakvih šansi pored Boriše Misirače, kako pišu novinari Dnevnog avaza,  „superuspješnog čovjeka koji je napravio i inozemnu akademsku karijeru“.

I mada nema razloga sumnjati da je mladi Misirača i pametan i uspješan, činjenica je da taj „praški student“ posao nije našao u nekoj od domaćih ili stranih privatnih kompanija (valjda niko nije prepoznao njegove sposobnosti), nego u državnoj službi, kao i da je na koncu izabran za direktora isključivo uz stranačku podršku SBB-a Fahrudina Radončića.

Top