FOTO Očajničke mjere: Demobilisani borci zaprijetili masovnim samoubistvom na Dan Republike Srpske

Demobilisani borci iz Republike Srpske u Oružanim snagama BiH zapretili su masovnim samoubistvom na Dan RS, 9. januara, ukoliko im ne bude omogućeno prevremeno prenzionisanje ili vraćanje u profesionalnu vojnu službu.

To je naveo Branko Vuković iz Istočnog Sarajeva, u pismu koga je uputio predsedniku Narodne skupštine Srpske Nedeljku Čubriloviću i medijima.

Kako je napisao, ukoliko bivši vojnici ne budu u prilici da se približe institucijama RS u kojima bude obeležavan praznik, „ovo nedelo onda će izvršiti“ tamo gde živi Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović, odnosno ispred zgrade Narodne skupštine RS, koju, zajedno sa Vladom, smatraju najodgovornijom „za nasilje i terorizam protiv sopstvenih boraca i građana“.

“Jedan od četvorice ovih bivših boraca je 28. novembra izašao iz ustanove koja se bavi lečenjem psihičkih problema, treba da znate da će se situacija oteti kontroli. Molimo vas da ne dozvolite dalje gaženje bivših boraca” navodi se u pismu, u ime 348 bivših vojnika, od kojih neki imaju i sudske presude kojima im se garantuje penzija.

Vuković je Čubriloviću pisao i u aprilu ove godine, ali mu je tada odgovoreno da u rešavanje problema penzionisanja treba uključiti i brojne druge institucije RS i BiH.

Bivši vojnici su nezadovoljni jer od tada do sada ništa nije učinjeno u njihovom slučaju.

Podsećamo, profesionanalni vojnici u OS BiH mogu da ostanu do 35. godine života, nakon čega imaju pravo na otpremninu.

 

Izvor;EuroBlic/RTVBN.COM

Top