UDRUŽENI LOPOVSKI LOBI U BiH:Alija Delimustafić pušten na slobodu

Alija Delimustafić, Jusuf Škrijelj, Suada Hadžić i Lejla Cerić pušteni su sinoć na slobodu nakon što nije usvojen prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva da im se pritvorska mjera produži za još dva mjeseca.

Vijest o puštanju na slobodu navedene četvorke potvrdio je Senad Pizović, advokat koji zastupa osumnjičenog Delimustafića, prenosi portal Faktor.ba.

Pizović je za N1 potvrdio da uhapšenima nisu određene nikakve mjere zabrane.

”Nisu izrečene nikakve mjere zabrane. Od početka sam isticao da nema nikakvih dokaza da je Delimustafić organizovao bilo kakvu grupu, nije bilo opšteg uslova za određivanje mjera zabrane”, rekao je Pizović za N1.

Kako su kazali u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, odluka Suda BiH izazvala je šok.

”Tužilaštvo je šokirano odlukom Suda o puštanju na slobodu Alije Delimustafića, Jusufa Škrijelja, Lejle Cerić i Suade Hadžić budući da je ročište o produženju pritvora završeno u 15 sati. Kako je moguće da je Sud tri sata nakon ročišta odlučio da ih pusti na slobodu kad su ispred sebe imali prijedlog na 20 stranica i 690 dokaza”, rekla je za N1 Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva.

Podsjećamo, četvorka je uhapšena u policijskoj akciji “Pravda” kada je privedeno ukupno 19 osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, povredu zakona od sudije, pranje novca i prevare.

Istovremeno, na području BiH i Hrvatske pripadnici policije su izvršili pretrese na oko 60 lokacija.

Privedenim se na teret stavlja falsifikovanje dokumentacije ili prevara, uknjižavali takozvane napuštene stanove na sebi odane ljude, koje su, potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina prodavali trećim osobama.

Delimustafić je, navodno zbog lakšeg prikrivanja tragova, na području Istočnog Sarajeva osnovao kompaniju Centralexport koja se bavila trgovinom nekretninama. Direktor te firme bio je Hajrudin Delimustafić. Na istoj adresi firme je imao i Jusuf Škrijelj.

U poslovima sa nekretninama pomagala im je bivši sudija Opštinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, koja je nezakonito uknjižavala stanove na osobe bliske porodici Delimustafić.

Osumnjičeni advokat Suada Hadžić, bivša pravobraniteljka Opštine Stari Grad, te advokat Emir Karača, godinama su zastupali interese Delimustafića, pogotovo kada je riječ o nekretninama.

Izvor: Faktor.ba/N1

Top