Rusija pomagala Trampu da pobijedi

Rusija se uplela u američke predsjedničke izbore kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi, ocijenila je CIA u tajnom dokumentu koji je objavio Vašington Post, nakon odluke Baraka Obame da se istraže navodi o hakerskim napadima tokom predizborne kampanje.

Trampovi saradnici su odmah odbili zaključke CIA rekavši da su analitičari koji su ih donijeli “isti oni koji su govorili da je Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje”.

Nešto više od mjesec nakon izbora na kojima je republikanac pobijedio u trci s kandidatom Demokrata Hilari Klinton, ostaju pitanja o tome kakvo je bilo rusko uplitanje u kampanju.

Nekoliko sati nakon odluke Obame da obavještajne službe “temeljno istraže što se dogodilo u izbornom procesu 2016.”, list Vašington Post je otkrio da je CIA u tajnom dokumentu zaključila da su osobe povezane s Moskvom poslale Vikiliksu, između ostalih, hakovane mejlove o računima bivšeg šefa kampanje Klintonove,  Džona Podeste ali i Demokratske stranke.

“Obavještajna zajednica ocjenjuje da je ruski cilj bio da se osigura prednost jednom kandidatu, donosno da se pomogne Trampu da pobijedi”, rekao je za Vašington Post visoki zvaničnik upoznat s izvještajem koje su obavještajci podnijeli senatorima.

Američki list napominje da dokument CIA nije izvještaj u pravom smislu i ne odražava stav svih sedamnaest američkih obavještajnih agencija.

Takođe, ipak ne raspolažu nikakvim dokazima da su čelnici Kremlja “naredili” posrednicima da hakovane mejlove pošalju Vikiliksu, rekao je za list dobro obaviješten izvor.

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž odbio je tvrdnje da je Rusija manipulisala njim u predizbornoj kampanji.

Bijela kuća je obećala da će upoznati članove Kongresa s rezultatima istrage koju je zatražio Obama, ali ističe da će oni sigurno sadržavati osjetljive informacije koje se neće moći iznijeti u javnosti.

“Mora biti jasno: ovo nije pokušaj preispitivanja izbornih rezultata”, istaknuo je Erik Šulc, portparol Stejt Departmenta.

Top