Johanes Han: Prioritet lidera u BiH treba da bude ekonomija i životni standard građana

Evropski komesar za proširenje Johanes Han smatra da unapređenje ekonomije i životnog standarda građana treba da bude prioritet političkih lidera u BiH.

Han je istakao da su svi vidjeli u proteklih godinu dana da je BiH napravila postojane iskorake na evropskom putu gdje je postignut i te kako značajan napredak.

“Došli smo do vrhunca tog procesa sada kada je upitnik Evropske komisije u rukama vlasti BiH. Otvaramo veoma važan proces koji mora da teče paralelno sa prijeko potrebnim socioekonomskim oporavkom”, rekao je Han za današnje “Nezavisne novine”.

On je naveo da će Evropska komisija posebnu pažnju posvetiti stanju provođenja presude “Sejdić-Finci” protiv BiH u procesu izrade mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Prema njegovim riječima, prioriteti u BiH su i dalje jačanje vladavine prava i javne uprave, kao i unapređenje saradnje svih nivoa vlasti.

Govoreći o ustavnom uređenju BiH, Han je istakao da EU priznaje postojeće uređenje koje će se analizirati u kontekstu odredaba pravne tekovine EU tokom pripreme mišljenja o zahtjevu članstvo.

“Trenutno postoje mogućnosti izmjene Ustava i te su procedure jasno utvrđene. Međutim, ovo pitanje je u rukama BiH”, zaključio je Han.

Izvor: Srna/Nezavisne

Top