Izetbegović: Za “paralizu” vlasti kriv je kladioničarski lobi

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, optužio je „kladioničarski lobi“ za aktuelni zastoj u radu Parlamenta Federacije BiH.

Na pitanje novinara magazina STAV kako gleda na “paralizu” rada Parlamenta FBiH, Izetbegović je rekao da se kladioničarski lobi grčevito bori protiv oporezivanja prihoda i da se zbog toga stalno odgađaju sjednice.

„Paraliza je izazvana nevjerovatnim utjecajem kladioničarskog lobija, koji očigledno raspolaže velikim sredstvima. Cilj je odgoditi donošenje mjera kojim će se oporezovati rad kladionica, vratiti zakon u redovnu proceduru i sl. Svaki mjesec odgode donošenja zakona donosi štetu državi od par desetina miliona KM, odnosno korist vlasnicima kladionica i onima koji ih vješto pokrivaju u istom tom iznosu“, rekao je Izetbegović

Na molbu novinara da prokomentira suradnju s ostala dva člana Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, Izetbegović je odgovorio:

„Kad je u pitanju Mladen Ivanić, problem su u 2016. stvorile dvije aktivnosti koje su počete 2013., godinu prije sklapanja koalicije sa Savezom za promjene i ulaska Ivanića u Predsjedništvo BiH, a to su popis stanovništva i moja apelacija Ustavnom sudu povodom diskriminirajućih odredbi Zakona o praznicima RS. Cijenim da su ti problemi iza nas i da ćemo Ivanić i ja imati korektnu saradnju do kraja mandata.

S Draganom Čovićem stvari stoje nešto drugačije jer političke agende i prioriteti HDZ i SDA u mnogim se bitnim elementima preklapaju, ali u mnogim i razlikuju. SDA želi intenzivniju implementaciju Reformske agende i ozbiljan početak izgradnje infrastrukture, popravak socioekonomskih prilika, prije svega intenzivno kreiranje novih radnih mjesta u realnom sektoru. Ne želimo otvarati priče o ustavnim reformama, rekonstrukcijama vlada, ukidanju ministarstava, podjelama ministarstava, podjelama RTV servisa i slično. HDZ želi upravo ove teme staviti u prvi plan, do kraja mandata postići dio ciljeva koje obećava već deceniju svojim biračima. Dakle, između SDA i HDZ, a time i između Čovića i mene, predstoji saradnja, ali i borba za redoslijed prioriteta. Stranke su iskusne, prošle su kroz različite faze međusobnih odnosa, a slično je i sa mnom i Draganom. Bit će natezanja, ali ćemo naći kompromis, nećemo dozvoliti da se sve pretvori u obostrano štetan klinč“.

Top