Skandalozno obelježje ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je skandaloznom, ali očekivanom odluku da se u Jesenovcu otkrije obelježje na kojem piše “Za dom spremni”.

“Navedeno spomen obelježje podignuto je blizu bivšeg logora smrti Jasenovac s očiglednom namjerom da se ponize stotine hiljada srpskih, jevrejskih i romskih žrtava koje su tu ubijene tokom Drugog svjetskog rata”, naveo je Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

On smatra da je to još jedan u nizu dokaza da su se hrvatski vojnici i policajci u građanskom ratu devedesetih borili da u potpunosti ostvare program NDH i ustaškog pokreta, odnosno da se Hrvatska očisti od Srba.

Linta je postavio pitanje Evropskom savjetu, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, SAD, Njemačkoj i drugim relevantnim akterima u međunarodnoj zajednici zbog čega tolerišu da se u Hrvatskoj otvoreno rehabilituje ustaštvo, odnosno hrvatski nacizam.

“Dok god međunarodna zajednica bude ćutala na rehabilitaciju i jačanje hrvatskog nacizma, to će biti jasan znak da se u regionu zapadnog Balkana ne želi trajan mir i stabilnost, a kamoli međusobno razumijevanje i pomirenje između srpskog i hrvatskog naroda”, naveo je Linta.

Veterani HOS-a su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora otkrili spomen-obelježje na kojem je uklesana ustaška parola za “Za dom spremni”, objavio je “Novosti”, portal Srpskog narodnog vijeća.

Kako je naveo taj portal, to se dogodilo prije manje od mjesec dana, a parola je ugravirana na ploči koja je 5. novembra podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, u znak sjećanja na 11 poginulih pripadnika HOS, koji su stradali na tom području.

Postavili su je veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, a pored imena žrtava, stoji i grb jedinice sa ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od NDH.

Riječ je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima, navodi portal.

Sada je podignut nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, gdje je pod ovom parolom u Drugom svjetskom ratu pobijeno više od 80.000 ljudi, a među stotinak učesnika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici Opštine Jasenovac i Grada Popovače.

Top