Panika izdajnika

Piše: Nikolaj PETROV

        BIVŠE političare Jeljcinove ere i lopovske oligarhe, koji su pobjegli na Zapad, iznenada je uhvatila panika.

        Prebacujući “preko bare” stečeno u Rusiji “nemukotrpnim radom” i dobivajući tamo stalno mjesto boravka, oni su se nadali da će do kraja života mirno živjeti u udobnim ćoškovima. Međutim, sada su se odbjegli našli u užasu, zbog priljeva imigranata u Zapadnu Evropu, kao i zbog straha od dolaska Donalda Trumpa na vlast u SAD.

        O njihovim je strahovima otvoreno govorio, u Rusiji davno zaboravljeni, bivši ministar spoljnih poslova Andrej Kozirev.

        “Čini se da Trump ima realne šanse da postane predsjednik SAD, zemlje koju sam ja prije nekoliko godina izabrao za svoju drugu domovinu – nervozno je napisao Kozirev u članku za list” Washington Post “još prije samih izbora.

        – Što, ako se to dogodi? Gdje na planeti mogu tražiti demokratsku zemlju u kojoj će moja djeca i unuci biti slobodni i u kojoj mogu tražiti sreću? – Žalosno se još tada pitao Kozirev.

        U svjetlu ovakvih pitanja, svako ko je iole upoznat sa istorijom  Rusije i biografijom bivšeg ministra, može dobiti živčane grčeve od čuđenja.

        Kakva sloboda je nedostajala u Rusiji čovjeku koji je sjedio u ministarskoj fotelji? Što je to smetalo “sreći njegove djece i unučića?”

Da li je on bio disident koga su progonili, zatvarali u ludnicu ili hapsili na ulicama? Naravno da nije, sreći i blagostanju njemu i članovima njegove porodice  apsolutno niko nikada nije smetao.

Dakle, u čemu je stvar? Otkuda taj strah?

        U istom vašingtonskom listu, bivši ministar objašnjava da je njegovoj sreći u Rusiji, smetao … Putin!

        Evo kako to formuliše Kozirev: “Kada je 2000. godine Putin došao na vlast, niko nije tačno znao njegovo mišljenje o pitanjima ekonomske, socijalne ili spoljne politike, ako se ne računa nejasno obećanje da će” podići Rusiju sa koljena “(vratiti joj dostojanstvo ), uvesti zakon i red i ugušiti terorizam. Zakon i red su se pretvorili u progon kritički nastrojenih novinara, kontrolu medija i klevetu protivnika, a korupcija i terorizam su ostali.

        Samozadovoljstvo Dume pripremilo je teren za restriktivne zakone, i korak-po-korak neosporni nacionalni lider je utvrdio svoj položaj “.

        Drugim riječima, nakon toga je sve u Rusiji, sa tačke gledišta Kozireva, postalo loše i sada se ista priča ponavlja, kako on smatra, i u Sjedinjenim Državama.

        “To je rol-model – piše on – koga se drži republikanski kandidat za predsjednika SAD 2016. godine”.

        Panika je zahvatila odbjeglog političara sa takvom silinom da je čak riješio da se otvoreno umiješa u predizbornu kampanju u SAD.

        “Vaša greška – obratio se Korzirev američkim biračima – može dovesti do globalne katastrofe. Niko neće zamijeniti Ameriku kao stup globalne stabilnosti, niko neće obuzdati američkog Ducea “.

On upozorava da se može obistiniti scenarij koji je Orvel opisao u romanu “1984” – dominacija tri autokratske sile na međunarodnoj areni.

        “Biće da je Orvel samo pogriješio u datumu za 32 godine?” – Naglašava se u njegovom članku.

        Ovdje neće biti izlišno podsjetiti čitataoce što je u ne tako davnim vremenima bio, od svih zaboravljeni Kozirev i što je svojevremeno radio.

        Munjevito izgradivši u mutnom vrtlogu 90-ih godina karijeru u Ministarstvu spoljnih  poslova, Kozirev se voljom slučaja udobno smjestio u ministarsku fotelju. A onda je na Zapadu zaradio zloglasni nadimak “Mister Da”, za razliku od “Mistera Ne” – Andreja Gromika, koji je čvrsto branio interese svoje zemlje.

        U svojim memoarima, Jevgenij Primakov se sjeća kako je jednom bivši američki predsjednik Richard Nixon pitao Kozireva – koji su interesi nove Rusije. A on mu je uzvratio:

        “Jedan od problema Sovjetskog Saveza je bio u tome što smo suviše bili zaglavljeni u nacionalnim interesima, – cinično je odgovorio Kozirev. – A sada mi više mislimo o opšteljudskim vrijednostima. Ali, ako vi imate neke ideje, vi nam možete predložiti kako da definišemo naše nacionalne interese i ja ću vam za to biti vrlo zahvalan “.

Top