Ko je rekorder u BiH po zapošljavanju rodbine

Mreža istih prezimena u javnim institucijama i preduzećima u BiH je zabrinjavajuća.

Kada je Republika Srpska u pitanju primjetno je pisustvo Tegeltija. Dušanka Tegeltija, supruga ministra finansija Zorana Tegeltije, pomoćnica je ministra trgovine i turizma ovog entiteta. Ćerka Zorana Tegeltije zaposlena je u Elektroprenosu Bosne i Hercegovine.

To preduzeće je veoma popularno za zapošljavanje, a u njemu radi i sin premijerke Željke Cvijanović, ali i supruga gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Roditelji i rodbina reći će da su njihovi najbliži radna mjesta dobili preko konkursa. U kvalitet pobrojanih kadrova mnogi ne sumnjaju, ali ih zabrinjava niz koji se nastavlja.

“Imaš još tako dobrih studenata obrazovanih koji sjede kod kuće, što kažu – griju stolicu, ali ne sa knjigom nego onako bezveze, čekajući da li će nešto iskočiti”, kaže aktivista tvrdi Dušan Jokić.

Ista situacija je i u drugom BiH entitetu. Istaknuti su Hercegovci, uglavnom HDZ-ovci Dragana Čovića, koji su raspoređeni od Elektroprivrede HZHB do raznih državnih agencija.

Suprug ministarke finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Dragan Milićević, rukovodilac je u proizvodnji tog javnog preduzeća. Ćerka ministarke Jelke Milićević zaposlena je u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora, zet Dario Đolo u Agenciji za bankarstvo, a njegov otac Ilija Đolo izvršni je direktor za proizvodnju električne energije u Elektroprivredi HZHB.

Razgranata je i porodična mreža kadrova SDA. Supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića na čelu je javne ustanove Univerzitetski klinički Centar Sarajevo. Izvršna direktorka Vakufske banke Elma Zukić supruga je još jednog člana SDA – Amira Zukića, a mediji su objavili da pretenduje na mjesto viceguvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Top