U Tripoliju tenkovi i najmanje 8 mrtvih, a nije jasno ko protiv koga ratuje

Suprotstavljena milicije sukobile su se u glavnom gradu Libije, Tripoliju, a u borbama je poginulo najmanje osam njihovih pripadnika,saopštila je državna agencija Lana.

         U sukobima su na ulice izašli tenkovi i konvoji sa borcima suprotstavljenih grupa. Očevici javljaju da se čula paljba u južnim, centralnim i zapadnim četvrtima Tripolija.

         Rivalske milicije bore se za kontrolu nad gradom. Jedna potiče iz Tripolija, dok druge predvode snage iz zapadnog grada Misrate, koje naginju ekstremnoj islamističkoj ideologiji.

         Snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju maskirane naoružane muškarce kako se u kamionetima voze ulicama Tripolija.

         Libija je zapala u bezvlašće i podjele poslije rušenja i ubistva dugogodišnjeg čelnika Muamera Gadafija 2011. godine. Tripoli je opsjednut suprotstavljenim naoružanim grupama nastalim od pobunjenika koji su svrgnuli Gadafija.

         Gradske četvrti podijeljene su između tih naoružanih grupa.

         Jedan stanovnik je rekao za AP da su okršaji počeli između pripadnika dvije milicije, ali da su se onda proširili kao vatra.

         Jedna od zaraćenih grupa, milicija koja se zove Revolucionari Tripolija, optužila je svoje rivale za otmice, ubistva i krijumčarenje migranata. Ta grupa je saopštila da je ubila zapovjednika rivalske milicije i tri njena borca, kao i da je izgubila jednog od svojih pripadnika.

         Crni dim obavija grad kroz koji odjekuju eksplozije a stanovnici su pozvani da ostanu u svojim kućama.

         Većina borbi vodila se oko poznatog hotela Riksos, koji je nekad bio sjedište odlazećeg parlamenta, ali je od tada prelazio iz ruke u ruku raznih milicija.

         U Libiji je  formalno dvovlašće: parlament zasjeda u Tobruku na istoku zemlje, a u Tripoliju djeluje Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Faez as-Saragom kojeg podržavaju  UN i EU.

         Te dvije strukture, međutim, jedna drugu ne priznaju.

Top