Ne želimo probleme sa Hrvatskom

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je navode da je bošnjačka politika na bilo koji način povezana s nedavnim hapšenjem bivših pripadnika HVO u Orašju, pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Bosanske Posavine.

Izetbegović je za HRT rekao da Sarajevo ne želi da se optužnice za ratne zločine koriste u političke svrhe i da se pravi problem s Hrvatskom, jer za to nema “nikakvog logičkog, niti realnog utemeljenja”.

“U Orašju su branitelji bili izmiješani, Hrvati i Bošnjaci. U nekim prvobitnim istragama tu je bilo pedesetak ljudi, i Bošnjaka i Hrvata. Zašto sada samo Hrvati, zašto tri dana nakon posjete premijera Plenkovića, zašto na dan Svih svetih kada su Hrvati vrlo emotivni sjećajući se preminulih, nemam odgovora na to pitanje, ali sasvim sigurno da sam pitan takva stvar se ne bi uradila”, kazao je Izetbegović.

On je naveo da su odnosi s Hrvatskom prioritet i da bošnjačka politika sebi ne bi “dozvolila autogol” koristeći to pitanje, prenijela je Fena.

Prema njegovoj ocjeni, odnosi BiH i Hrvatske su jako dobri, ali da mogu biti i bolji.

Sud BiH odbacio je prije dva dana zahtjev Tužilaštva da se grupi državljanja Hrvatske iz Orašja produži pritvor zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civilima.

Oni će se, kako je saopšteno, braniti sa slobode. Iz pritvora su pušteni, uz posebne mjere.

Top