Amerika više neće svrgavati režime i tuđe vlade

DONALD Trump je potvrdio ono što je za zemlje poput Srbije najvažnije: da njegova administracija neće voditi spoljnu politiku usmjerenu na svrgavanje (za Washington nepoželjnih) režima u drugim zemljama.

        Na svom prvom postizbornom skupu održanom u Ohaju, na istu temu je još rekao:

        “Mi nećemo svrgavati režime i tuđe vlade. Sjećate li se šest biliona dolara koje smo potrošili na Bliskom Istoku? Potrošili smo toliko na ratove na Bliskom Istoku, a za to se naša zemlja našla u ruševinama. Naš cilj je stabilnost, a ne haos. Zato što mi želimo da dignemo na noge svoju ekonomiju. Došlo je vrijeme za to “.

        Trump je ubrzo potom – u Indianapolisu – ponovno obećao svojim pristašama, a i Amerikancima u cjelini, da firme iz SAD više neće bez posljedica iznositi svoj biznis i radna mjesta u druge zemlje.

        “Firme to više neće moći fa  čine bez negativnih posljedica po sebe. Toga više neće biti. Mi na tome samo gubimo! Naše firme trebaju da znaju da ćemo se prema njima dobro odnositi, ali da će snositi posljedice ako prenesu svoj biznis u inostranstvo. Pričekat će  ih na granici vrlo visoki porezi “.

        Ponovo je naglasio da će poreze smanjiti sa 35 posto možda čak na 15 posto.

        Trump sve ovo nije slučajno rekao u Indiani. Rukovodstvo tamošnje firme Carrier nedavno je bilo objavilo da  će proizvodnju erkondisna iznijeti u Meksiko, pa poslije njegovog izbora za predsjednika SAD saopštilo da se predomislilo. Tako je u Indiani sačuvano preko 1.000 radnih mjesta.

Top